Deşi fondurile UE trebuiau să fie un colac de salvare în vârtejul crizei, mulţi posibili beneficiari cu contracte deja semnate au renunţat la banii europeni din cauza lipsei comenzilor şi a cofinanţării.
Vlad Olteanu, administratorul firmei Oltesa Idea din judeţul Ilfov, a renunţat la proiect la trei luni după ce acesta a primit aprobare pentru finanţare europenă. „În actualele condiţii, este imposibil să realizezi un proiect scris cu un an în urmă. În ceea ce priveşte cofinanţarea, băncile sunt la fel de rele ca şi piaţa neagră. Cu 30% dobândă, nu se angajează nimeni la astfel de împrumuturi“, este de părere Olteanu. Intitulat „Dezvoltarea activităţii şi îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă prin investiţii în tehnologie de ultimă generaţie“, proiectul avea o valoare totală de 280.000 de euro, din care circa 160.000 reprezentau fonduri europene, alocate prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR). Cu banii respectivi urmau să se achiziţioneze cinci utilaje. „Acum aş avea nevoie de o parte din acestea, dar nu mă mai pot angaja la planul de dezvoltare a firmei de acum un an şi nici să mai fac angajări“, susţine administratorul Oltesa.
Cazul microîntreprinderii ilfovene nu este singurul. Până în prezent, din informaţiile furnizate de autorităţile de management (AM), 204 de proiecte care primiseră aprobare pentru finanţare au fost abandonate de beneficiari. În situaţia cea mai dificilă se află Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), accesat în special de către companiile din mediul privat şi care, în prezent, are gradul de absorbţie cel mai mare. Astfel, 100 de beneficiari ale căror proiecte au fost aprobate pe POS CCE au anunţat că renunţă la finanţare. Valoarea totală a acestor proiecte este de 56,5 milioane de euro, din care aproximativ 20 de milioane reprezintă fonduri europene nerambursabile. Cele mai multe proiecte (70) abandonate s-au întregistrat pe axa „Un sistem inovativ şi eco-eficient de producţie“, însă proiectul cu cea mai mare valoare (5,6 milioane de euro în total, din care 2,34 milioane sunt finanţare UE), care nu va mai fi implementat, a fost depus pentru axa „Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru competitivitate“.
Motivele abandonării proiectelor: efectele crizei, nesiguranţa, lipsa cofinanţării
Cătălina Meliţă, directorul general al AM al POS CCE, ne-a explicat că majoritatea celor care au renunţat la finanţare şi-au motivat decizia prin dificultăţile financiare prin care trec firmele din cauza crizei, lipsa comenzilor, dar şi din cauza problemelor întâmpinate la solicitarea împrumuturilor bancare pentru cofinanţare. Şi în cadrul POR, 16 proiecte au fost retrase înainte de semnarea contractului. Valoarea totală a acestora este de circa 2,48 milioane de euro, din care 1,17 milioane reprezintă fonduri comunitare. După semnarea contractelor, la solicitarea beneficiarilor, au fost reziliate 33 de contracte, în valoare totală de 4,81 milioane de euro, din care 2,55 milioane era finanţare nerambursabilă prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională. Principalul motiv al retragerii proiectelor a fost imposibilitatea de a asigura cofinanţarea care revine beneficiarului. În cadrul POR, proiectul cu cea mai mare valoare contractată care a fost reziliat fusese depus în regiunea Bucureşti-Ilfov, în cadrul domeniului „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“. Valoarea totală a acestuia a fost de 484.000 de euro, din care 190.000 de euro fonduri europene.
AM POS DRU, o babă surdă care nici nu aude, nici nu le potriveşte
În ceea ce priveşte POS de Mediu, doi beneficiari au renunţat la contracte. Este vorba de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara, al cărui proiect a rămas fără obiect, în urma unor lucrări hidrotehnice în zona în care acesta urma să fie implementat. Valoarea totală a acestuia este de 120.000 de euro, din care 96.000 de euro, fonduri europene. Al doilea beneficiar a renunţat la contract înainte să-l semneze, urmând să-l depună din nou în cadrul unei sesiuni viitoare.
Lista se completează cu cei 53 de beneficiari ai Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au solicitat rezilierea contractelor. Dintre aceştia, 51 s-au aflat în imposibilitatea continuării implementării proiectului din motive financiare sau administrative. Ceilalţi doi nu au respectat clauzele prevăzute în contractul de finanţare. Valoarea totală nerambursabilă a proiectelor reziliate este de 18,2 milioane de euro, iar valoarea totală a contribuţiei UE, de 14,6 milioane de euro. „Dezvoltarea şi modernizarea fabricii de îngheţată SC Top Gel Prod SRL, în vederea creşterii productivităţii muncii şi a cotei de piaţă“ este proiectul care a obţinut cea mai mare finanţare nerambursabilă, două milioane de euro, contractul fiind însă reziliat ulterior. Cât priveşte situaţia proiectelor abandonate din zona AM POS DRU, aceasta a reuşit performanţa ca, pe două pagini de vorbe şi cifre, să nu ne dea nici cel mai vag răspuns.
Până la 31 august, gradul de absorbţie a fondurilor europene alocate României prin instrumente structurale ajunsese la 7,03%. Cel mai mare grad de absorbţie s-a înregistrat în cadrul POS CCE (16,36%). La polul opus, cu grad de absorbţie zero, se situează POS Transport.
Peste 1.000 de proiecte pe agricultură, care au contracte semnate, sunt blocate fiindcă băncile refuză să acorde cofinanţări.
Dacian Cioloş, Comisia prezidenţială pentru agricultură
35 mil. euro reprezintă valoarea totală a finanţărilor UE la care au renunţat, până în acest moment, beneficiarii proiectelor deja aprobate