Anul care abia a început este unul foarte important pentru piaţa pensiilor private prin prisma unor decizii cheie ce urmeză să fie luate, a declarat Radu Brăgărea, director general Eureko Pensii. Potrivit acestuia cel mai important moment este cel al majorării contribuţiei virate în sistem, dar şi aderarea a peste 200.000 de noi participanţi la fondurile de pensii în prima parte a acestui an.
"Cred că cel mai important moment este cel al majorării contribuţiei virate în sistem (începând din luna martie pentru contribuţiile aferente lunii ianuarie) de la 2,5% la 3% din câştigul brut lunar al participanţilor. Cu toate acestea, această contribuţie este mai mică cu jumătate de procent decât era programat iniţial, ceea ce înseamnă o pierdere cumulată de circa 250-300 de milioane de euro pentru cei peste 5 milioane de participanţi la sistem. O alta decizie importantă este cea privind integrarea în fondurile de pensii private obligatorii a unor noi categorii de participanti (militari, politisti, servicii speciale si alte categorii), ca urmare a prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, circa 200.000-300.000 de noi participanti ar putea adera la fondurile de pensii în prima parte a acestui an", a spus Radu Brăgărea.
Potrivit directorului general Eureko Pensii în anul 2011 am putea asista la excluderea „costului bugetar” al Pilonului II din calculul deficitului şi datoriei publice.
"La finalul anului 2010, liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu potrivit căruia costurile de reformare a sistemelor publice din UE, prin introducerea de sisteme de pensii private obligatorii, nu vor mai fi luate în calcul la evaluarea deficitului bugetar şi datoriei publice. Acest lucru oferă spaţiu fiscal pentru această reformă şi transmite un mesaj politic puternic statelor naţionale, de încurajare a acestor reforme", a spus Brăgărea.
De asemenea, directorul general al Eureko Pensii se aşteaptă ca în acest an extinderea deductibilităţii fiscale asupra unor contribuţii sociale să încurajeze participarea la fondurile de pensii facultative. "Am putea merge pe o estimare moderată, de 40-50.000 de noi participanţi, însă un scenariu optimist poate aduce şi o dublare a rezultatelor din anul precedent (n.r – 35.000 de participanţi)", a declarat Radu Brăgărea.
Referindu-se la randamentele medii ale Pilonului II şi III, de 15,1%, respectiv 11,5%, situate sub cele înregistate în anul 2009 cand au înregistrat 17,7%, respectiv 15,9%, directorul general Eureko Pensii a precizat că performanţa investiţiilor în 2010 a fost foarte bună, iar acest calificativ putem să îl dăm comparând randamentele fondurilor de pensii cu cele ale fondurilor de investii active în România.
"Comparaţia faţă de anii precedenţi nu este relevantă datorită faptului că, pe de o parte, pieţele financiare sunt volatile, iar, pe de altă parte, pentru că tendinţa de scădere este normală în condiţiile în care dobânzile suferă un proces general de scădere. Merită remarcat şi faptul că, în condiţiile unui avans neaşteptat al inflaţiei datorită creşterii TVA, randamentul fondurilor de pensii a fost mult peste inflaţia de sfârşit de an (de 8%), în pofida faptului că titlurile de stat au furnizat pe parcursul întregului an randamente de sub 7,5%. Toate acestea mă fac să reiterez faptul că avem toate motivele să fim satisfăcuţi de performanţele investiţionale ale fondurilor de pensii", a spus Brăgărea.
La sfârşitul anului trecut peste Pilonul II avea peste 5,18 milioane de participanţi, în creştere cu 5,6% faţă de decembrie 2009. Din aceştia, numai 4,9 milioane de participanţi aveau bani în conturi.
Valoarea activelor nete înregistrată de fondurile de pensii private obligatorii a fost de 4,33 miliarde lei (peste un miliarde de euro) la sfârşitul anului trecut, în creştere cu peste 28% faţă de valoarea înregistrată cu un an în urmă.
Majorarea acestora a fost susţinută şi de creşterea contribuţiilor în luna martie la 2,5% din salariul brut faţă de 2% anterior. Din luna martie a acestui an contribuţiile vor creşte la 3%, însă rămân la un nivel mai scăzut decât cele prevăzut în legea care reglementează Pilonul II.
Cosmin Zaharia, redactor Strategic Insurance Broker