De la descoperirea primelor cazuri de gripă de tip H5N6 în Coreea de Sud, în data de 18 noiembrie, cea de a patra economie asiatică şi-a înmulţit măsurile de carantină pentru a ţine sub control virusul, inclusiv o interdicţie de transport al păsărilor timp de 48 de ore.
În pofida acestor eforturi, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Dezvoltării Rurale a anunţat marţi că patru noi cazuri de H5N6 au fost confirmate în zona centrală din Coreea de Sud. În aceste condiţii, de la descoperirea primului caz de H5N6, în urmă cu două săptămâni, numărul total al păsărilor infectate a ajuns la 13.
Un oficial din Ministerul sud-coreean al Agriculturii a declarat că livrările de carne de pasăre şi de raţă şi cele de ouă nu au fost afectate până acum, adăugând însă că, dacă epidemia se va prelungi Coreea de Sud, va trebui să crească importurile. Coreea de Sud importă unele produse din carne de pui, în special din Brazilia, Danemarca şi SUA.
Epidemia de gripă aviară din Coreea de Sud vine după ce mai multe ţări au raportat cazuri similare, inclusiv Franţa şi Germania. Cele mai recente cazuri au fost raportate marţi în Japonia, unde autorităţile au început sacrificarea a peste 330.000 de păsări şi raţe, după prima epidemie de gripă aviară care a lovit Japonia în ultimii doi ani.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.
Ungurii au sacrificat 400.000 de păsări de curte din cauza gripei aviare
Autorităţile din Ungaria au sacrificat în ultimele săptămâni aproximativ 400.000 de pui, raţe gâşte şi alte păsări de curte, din cauza epidemiei de gripă aviară, a declarat, duminică, veterinarul maghiar Miklos Suth, la postul public de televiziune M1, transmit Xinhua şi Reuters.
Miklos Suth, fost şef al serviciilor veterinare ungare, a avertizat că epidemia va avea un impact economic major, singura metodă de a opri răspândirea virusului H5N8 fiind sacrificarea animalelor infectate sau posibil infectate.
Virusul H5N8 care se extinde în Europa este acelaşi cu cel care a provocat epidemia de gripă aviară din 2014, a adăugat Suth.
Luna aceasta, Autoritatea sanitar-veterinară din Ungaria a cerut fermelor de păsări din trei judeţe să ţină păsările închise după descoperirea mai multor cazuri de gripă aviară în unele ţări din Europa. Măsura preventivă, care vizează judeţele Bekes, Bacs-Kiskunand şi Csongrad, de la graniţa Ungariei cu România, este destinată reducerii şanselor ca păsările domestice din aceste judeţe să intre în contact cu păsările sălbatice.
Gripa aviară a ajuns în România
În dimineața datei de 22.11.2016, ca urmare a notificării unei mortalități observată la lebede sălbatice, inspectori din cadrul DSVSA Constanța s-au deplasat în acvatoriul portului Constanța. Aici, fost găsit un singur cadavru de lebădă care a fost expediat la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Județean (LSVSAJ) din Constanța pentru efectuarea analizelor în regim de urgență.
De asemenea, a fost inspectat întreg acvatoriul portului Constanța, nefiind identificate alte cadavre.
LSVSAJ Constanța, în data de 23.11.2016, a eliberat un buletin de analiză cu rezultat pozitiv pentru influența aviară, prin identificarea genomului virusului.
În dimineața zilei de 24.11.2016, au fost expediate la Institutul de Diagnostic și Sănătatea animală din București (Laborator Național de Referință pentru influența aviară), probe reprezentative din cadavrul lebedei de iarnă, în scopul confirmării prezenței virusului influenței aviare.
Conform procedurilor, în data de 23.11.2016, în urma primirii rezultatului de la LSVJ Constanța, s-a procedat la notificarea suspiciunii de influența aviară, efectuarea anchetei epidemiologice de suspiciune IA, întocmirea hărților GIS, întocmirea Planului de Măsuri. De asemenea, a fost notificată Comisia Europeană cu privire la această suspiciune.
Au mai fost notificate: Instituția Prefectului, D.S.P. Constanța, Asociațiile Columbofile din județul Constanța, Poliția de Frontieră, toate exploatațiile comerciale de păsări de pe raza județului, toate A.J.V.P.S.-urile Constanța, CN APM SA Constanța, DSVSA învecinate (TL, BR, IL, CL), CSVSA Constanța, Năvodari, Cumpăna și Agigea (cu localități aflate în zona de control și monitorizare), Complexul Muzeal de Științe ale Naturii – Delfinariul Constanța.
AGERPRES