Din 2018, Bosnia a fost tranzitată în fiecare an de un număr foarte mare de migranţi care fug de războaiele şi sărăcia din ţările lor din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa. Condiţiile meteorologice actuale pun serios în pericol viaţa a mii de persoane care dorm afară în condiţii cumplite, avertizează delegația UE.
Delegaţia Uniunii Europene în Bosnia a cerut miercuri autorităţilor locale să adăpostească peste 3.300 de migranţi ameninţaţi de frig, avertizând asupra unei ”crize umanitare”, relatează AFP.
”Criza umanitară devine o realitate din cauza lipsei de acţiune (…). Cerem autorităţilor să acţioneze urgent pentru a salva vieţi”, potrivit unui comunicat al delegaţiei. După o toamnă blândă, temperaturile au început să scadă în ultimele zile în această ţara muntoasă balcanică şi au fost înregistrate primele ninsori.
Peste 2.000 de persoane dorm afară în condiţii cumplite
În regiunea Bihac (nord-vest), unde majoritatea migranţilor se află în apropierea graniţei croate şi a Uniunii Europene, temperatura va scădea la 0 ° C în următoarele zile, conform prognozelor meteo.
Din 2018, Bosnia a fost tranzitată în fiecare an de mii de migranţi care fug de războaiele şi sărăcia din ţările lor din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa.
„Condiţiile meteorologice actuale pun serios în pericol viaţa a peste 2.000 de persoane care dorm afară în condiţii cumplite”, a indicat delegaţia UE.
De altfel, 1.300 de migranţi sunt găzduiţi într-un centru de primire din Lipa, lângă Bihac, care nu a fost pregătit pentru condiţiile de iarnă, potrivit sursei citate.
Peste 6.600 de migranţi au fost cazaţi în mai multe centre de primire
Delegaţia, care afirmă că există mijloace ale Uniunii Europene puse la dispoziţia autorităţilor locale, solicită guvernului să reinstaleze un anumit număr de migranţi într-un centru de primire din Bihac, care a fost închis la sfârşitul lunii septembrie.
Acest centru a fost închis de autorităţile locale cu o lună şi jumătate înainte de alegerile municipale, în răspuns la presiunea localnicilor.
Construirea unui alt centru de primire, prevăzută la un moment dat în regiunea Tuzla (nord-est), este de asemenea necesară pentru a-i găzdui pe toţi migranţii, potrivit delegaţiei.
Ministrul bosniac al Securităţii a indicat la începutul lunii decembrie că peste 6.600 de migranţi au fost cazaţi în mai multe centre de primire din regiunea Bihac, din Saraievo şi Mostar (sud).