Peste 3 milioane de noi locuri de muncă, în următorii ani!

Estimarea realizată de Global Wind Energy Council include atât locurile de muncă ce țin de eolienele offshore și offshore, precum și cele situate pe întregul lanț valoric al sectorului, în domenii precum instalarea, producția, planificarea și dezvoltarea proiectelor, operarea, întreținerea și dezafectarea acestora, conform informațiilor transmise de cnbc.com

Aceste posturi ar asigura o instalarea a 470 gigawatti suplimentari onshore și offshore între 2021 și 2025, arată Global Wind Energy Council.

Tranziția energetică va trebui să se accelereze în următorul deceniu

Joyce Lee, șeful politicii și proiectelor consiliului, a declarat că tranziția energetică „va trebui să se accelereze în următorul deceniu pentru a ne proteja șansele de a atinge neutralitatea energetică până la mijlocul secolului”.

„Vestea bună este că tranziția oferă câștiguri de locuri de muncă și câștiguri economice. Guvernele din întreaga lume pot profita de beneficii socioeconomice stabilind obiective mai ambițioase în materie de energie regenerabilă, eficientizând permisele pentru proiecte eoliene și construind piețe de energie care să țină seama de costurile reale ale combustibililor fosili”, a transmis Joyce Lee.

În întreaga lume, guvernele stabilesc obiective pentru reducerea emisiilor și creșterea instalațiilor de energie regenerabilă, cu o serie de obiective care fac din energia eoliană un instrument crucial în eliminarea combustibililor fosili.

Un potenţial energetic neexploatat

Anterior, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat că investiţiile în parcurile eoliene maritime vor fi de o importanţă maximă din punct de vedere al independenţei energetice a regiunii noastre.

„O mare parte din discuţii se duce în acest sector al energiei şi în special în zona politicilor de tranziţie energetică, atunci când vorbim de investiţii importante nu doar pentru România, ci pentru întregul areal sud-est european. Aşa cum extragerea gazelor din Marea Neagră este o investiţie importantă pentru întreaga parte de sud-est a Europei, tot aşa parcurile eoliene maritime vor fi de o importanţă extrem de mare, atât comercial, dar în special privind independenţa energetică a acestei zone. Statele membre din această zonă colaborează pe politicile de siguranţă de alimentare cu gaze naturale şi cu energie electrică.

În acest moment, cel mai important investitor care poate să facă acest lucru este Hidroelectrica, aceasta trecându-şi în planurile de investiţii 300 de milioane de euro pentru producerea de energie electrică din surse eoliene în Marea Neagră. De asemenea, chiar ieri, domnul ministrul Virgil Popescu a avut o conferinţă cu Banca Mondială care s-a arătat foarte dispusă în ajutarea României atât cu zona de investiţii în asigurarea diferitelor mecanisme de finanţare (…), cât şi în susţinerea unor măsuri importante pe care le poate lua România privind preluarea celor mai bune practici din domeniu, din programe de consultanţă susţinute de Banca Mondială”, a declarat Havrileţ.

Sursă foto: Dreamstime