Institutul Național de Statistic (INS) anunță că de la o lună de la începutul autorecenzării, peste 3 milioane de chestionare au fost completate. Mai exact, sursa citată arată că au fost completate 3.177.420 de chestionare online în perioada 14 martie-10 aprilie.

În ceea ce privește zonele, cele mai multe, 275.714, au fost completate în București, 129.461 în Brașov și 125.880 în Cluj.

Menționăm faptul că prima etapă a recensământului populației și locuințelor a început luni, 14 martie și se va desfășura până la data de 15 mai. Astfel, timp de două luni, românii pot completa singuri, online, formularul oficial.

Românii mai au la dispoziție o lună de zile

Referitor la platforma dedicată recensământului, aceasta a devenit funcțională începând cu 14 martie, iar completarea chestionarului durează între 10 și 20 de minute, putând fi făcută de pe orice telefon mobil – tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator.

În ceea ce privește modul de completare al chestionarului pentru autorecenzare, pentru a putea fi completa chestionarul e nevoie de conexiune la internet și de o adresă de mail valabilă. Se va accesa www.recensamantromania.ro, se va accesa link-ul care duce spre platforma de autorecenzare și va fi completat un formular de preînregistrare, pe baza CNP-ului. Ulterior, pe adresa de email menționată, va fi primit chestionarul propriu-zis, cu întrebările specifice.

Cum poate fi făcută autorecenzarea?

Pașii sunt foarte simpli, astfel încât cei care vor dori să facă acest lucru online nu vor avea probleme. Astfel, autentificarea, atât în cazul autorecenzării, cât și a chestionării de către un recenzor se va face prin introducerea CNP-ului persoanei care participă la sondaj. Autoritățile dau asigurări că datele personale vor rămâne confidențiale.

Fiecare persoană, indiferent de cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România (care trăieşte pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni) se poate autorecenza:

Totodată, persoana care a făcut preînregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de preînregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare”.

Există două etape ale recensământului. Mai exact, în perioada 14 martie – 15 mai se va desfășura autorecenzarea, iar în intervalul 16 mai – 17 iulie vor fi chestionați de un recenzor românii care nu au acces la internet sau nu au un dispozitiv de pe care să răspundă la întrebări.

Chestionarul este structurat pe mai multe secţiuni şi pe lângă întrebări legate de studiile absolvite, ocupație, venituri va fi și o intrebare legată de efectele pandemiei.