Peste trei milioane de români au ales să se mute în străinătate pentru a munci, relevă un Raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
România a devenit, astfel, a patra ţară din Uniunea Europeană (UE), în funcţie de numărul de emigranţi, citat de una dintre companiile cu profil de activitate transferuri de bani online.
Potrivit sursei citate, cei mai mulţi dintre cei care se mută în afara ţării ajung să lucreze acolo pentru a oferi sprijin financiar familiei rămase în România.
Datele statistice publicate de TransferGo arată că, în ultimii patru ani, prin intermediul platformei online TransferGo, au fost făcute tranzacții în valoare de peste 280 de milioane de euro.
"Comunităţile de români din străinătate sunt unele dintre cele mai mari din Europa, iar Marea Britanie nu este o excepţie. Cei mai mulţi dintre românii care au decis să lucreze în Marea Britanie au făcut-o din considerente financiare. De-a lungul anilor, această comunitate a crescut şi a început să fie sprijinită de TransferGo prin servicii inovatoare de transfer de bani. În prezent, această comunitate se confruntă cu un sentiment de incertitudine după Brexit, care are un impact major asupra tuturor comunităţilor de imigranţi de pe acest teritoriu', se arată în comunicatul citat.
Conform Băncii Mondiale, până la finalul anului 2015, aproximativ 4 milioane de români au emigrat definitiv în străinătate, iar suma totală transferată de către aceştia în România s-a ridicat la 3,2 miliarde de dolari.
Principalele ţări din care s-au trimis bani au fost Italia (937 milioane de dolari), Spania (740 milioane dolari) şi Germania (422 milioane dolari).
Miniştrii de interne ai statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi recent la Luxemburg, au dat undă verde noului model de document de călătorie menit să faciliteze repatrierea imigranţilor ilegali din Europa în ţările lor de origine, în cadrul eforturilor de limitare a fluxului de migranţi către blocul comunitar, transmite DPA.
Securitatea şi caracteristicile tehnice ale noului tip de document de identitate ''vor facilita recunoaşterea de către ţările terţe şi vor accelera repatrierea'' persoanelor care nu au niciun drept de şedere în Uniunea Europeană, se arată de declaraţia miniştrilor de interne ai statelor membre.
Repatrierea migranţilor ilegali a devenit un element esenţial al strategiei Uniunii Europene de a combate influxul de migranţi, însă procesul de expulzare a fost obstrucţionat de lipsa documentelor de călătorie ale migranţilor şi de reticenţa ţărilor lor de origine de a recunoaşte documentele.
AGERPRES