Noul coronavirus a ucis cel puţin 302.489 de oameni în lume de când a apărut, în decembrie, în China, potrivit unui bilanţ întocmit vineri, la ora 11.00 GMT (14.00, ora României), din surse oficiale de către AFP. Peste 4.454.090 de contaminări au fost înregistrate în 196 de ţări şi teritorii.
La nivel global, Statele Unite sunt cea mai afectată ţară, atât ca număr de morţi, cât şi ca număr de cazuri, cu 85.906 de decese la 1,4 milioane de cazuri. Urmează Marea Britanie, cu 33.614 de morţi, Italia (31.368), Spania (27.459) şi Franţa (27.425).
Peste 12.000 de rezidenţi ai unor aziluri de bătrâni au murit din cauza covid-19 – în două luni de zile – în Anglia şi Ţara Galilor. Rusia a înregistrat peste 10.000 de contaminări vineri – când Moscova a început o mare campanie de de testare, cu scopul de stabili prevalenţa anticorpilor în rândul populaţiei.
Germania a intrat în mod oficial în recesiune în primul trimestru, înregistrând o scădere de 2,2% a PIB-ului, din cauza pandemiei. PIB-ul Portugaliei a scăzut cu 3,9% în primul trimestru. Potrivit News.ro, Guvernul britanic a anunţat vineri că injectează in extremis 1,6 miliarde de lire sterline în operatorul londonez al transporturlor, ale cărui venituri au scăzut şi care urmează să-şi crească tarifele.
China a îndemnat vineri la o consolidare a cooperării cu Statele Unite în lupta împotriva pandemiei, după ce preşedintele Donald Trump a ameninţat să ”întrerupă orice relaţie” cu Beijingul.
Între timp, Slovenia a proclamat sfârşitul epidemiei COVID-19 pe teritorul său şi şi-a redeschis frontierele, însă anumite măsuri de prevenie rămân în vigoare. Cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – au ridicat restricţiile de deplasare şi au instaurat o zonă de liberă circulaţie între ele, iar Polonia şi Finlanda s-ar putea alătura aceste zone în curând.