In primele sase saptamani ale anului 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scos din monitorizare postprivatizare 301 de contracte pentru societati comerciale din diferite domenii de activitate. Numarul este de doua ori mai mare decat al contractelor arhivate in tot anul 2005 si de 15 ori mai mare decat in anul 2006, se arata intr-un comunicat AVAS.  Scoaterea fiecarui contract din monitorizare postprivatizare s-a efectuat in urma unei analize, in conditiile in care au fost respectate in totalitate clauzele asumate de catre cumparator.

 

Volumul investitional realizat prin contractele de privatizare asupra carora a fost incetata monitorizarea postprivatizare in anul 2007 este de 7,81 milioane de lei si 236,75 milioane de dolari.

 

Avicola Calarasi, Comcereal Prahova, Somes Dej, Motel Camping Dumbrava Sibiu, Rompetrol Rafinare, Titan Masini de Precizie Bucuresti,  si Ductil Buzau, se numara printre contractele pentru care AVAS a incetat procesul de monitorizare postprivatizare in 2007. Majoritatea contractelor iesite de sub monitorizare postprivatizare au fost incheiate in perioada 1997-2000.

 

AVAS mai are in monitorizare, dupa incetarea procesului asupra celor 301 de contracte, un numar de 4.980 de contracte de vanzare-cumparare de actiuni, incheiate pentru 4.245 societati comerciale.

 

Procesul de monitorizare  postprivatizareurmareste modul in care au fost respectate obligatiile asumate de catre cumparatori si aplica sanctiunile prevazute prin contract.

 

In cadrul procesului de monitorizare postprivatizare, AVAS urmareste, in principal,  realizarea angajamentelor privind investitiile tehnologice, investitiile pentru protectia mediului, precum si garantarea acestora, respectarea obligatiilor privind vanzarea restrictionata a activelor si terenurilor societatilor, imobilizarea (gajarea) actiunilor cumparate de la AVAS in favoarea vanzatorului, pana la incheierea obligatiilor contractuale de catre cumparatori,  si alte clauze specifice privind asigurarea protectiei sociale, pastrarea obiectului principal de activitate, realizarea cifrei de afaceri minime impuse, pastrarea numarului de salariati, pastrarea arhivei si a marcilor companiei.

 

Sursa: Capital 22 Februarie 2007