Pe 13 iulie 2010 Ateliere Fără Frontiere a organizat ceremonia de premiere a 35 de proiecte propuse de ONG-urile româneşti pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Proiectele au fost premiate prin acordarea a 200 de calculatoare recondiţionate în cadrul atelierului de inserţiune.

Pe data de 17 iunie a avut loc jurizarea proiectelor eligibile depuse în cadrul poiectului ASSOCLIC 1-2010. Membrii juriului, reprezentând o parte din partenerii de proiect (BRD, GDF SUEZ Energy Romania, Fundaţia EOS, ECO TIC, Microsoft, McCANN PR şi Centras) au fost deosebit de încântaţi de calitatea proiectelor depuse de asociaţiile din întreaga ţară. Rezultatele jurizării au fost extrem de strânse, dupa cum se poate vedea şi din tabelul laureaţilor publicat pe site-ul proiectului: https://romania.assoclic.org/ .

Calculatoarele acordate pentru câştigători vor fi utilizate pentru desfăşurarea proiectelor propuse, proiecte create pentru comunităţile locale în scopul de a creşte accesul la educaţie şi tehnologia informaţiei pentru publicul aflat în dificultate.

ASSOCLIC 1-2010 în câteva cifre:
• 71 de proiecte înscrise, din care 59 asociaţii preselectate şi 35 de proiecte premiate;
• 626 calculatoare solicitate, din care 200 de calculatoare donate;
• peste 3.000 de beneficiari adresaţi prin proiectele înscrise ale asociaţiilor premiate.

Este de menţionat că un numar tot mai mare de asociaţii solicită donaţii de echipamente IT&C foarte variate: imprimante color, multifuncţionale, scanere, aparatura audio-video de redare şi înregistrare, laptopuri şi softuri de operare şi antivirus, precum şi softuri educaţionale sau adaptate pentru persoane cu dizabilităţi. Asociaţiile dezvoltă proiecte pentru categorii de public foarte variate care au nevoi speciale de comunicare, educaţie şi integrare profesională.

Ionica Tarău, Preşedintele Asociaţiei „1 iunie 2001” Buzău, Asociaţie laureată în cadrul proiectului ASSOCLIC 1-2010: „Într-o societate bazată tot mai mult pe tehnologia informatică  este absolut necesar ca persoanele cu deficienţe de comunicare verbală să poată stăpâni elementele de baza din domeniul IT. În acest sens, dorim să întindem o mână de ajutor prin crearea laboratorului informatic pentru ca tinerii surdo-muţi să poată fi iniţiati în utilizarea calculatoarelor”.

ASSOCLIC 2010 organizat de Ateliere Fără Frontiere îşi propune să doneze 600 de calculatoare recondiţionate în atelierul de inserţie profesională în 3 etape. Proiectul ASSOCLIC 2010 s-a realizat cu sprijinul partenerilor: Fondation Blancmesnil, GDF Suez Romania, Fondation Société Générale, BRD, Fundatia EOS, ECO TIC, Microsoft, McCANN PR şi Centras.

Ceremonia de premiere va avea loc pe 13 iulie 2010 la sediul partenerului GDF SUEZ Energy Romania, din Bd. Mărăşesti nr. 4-6, Bucureşti, sector 4.