Peste 3.000 de dolari pentru patru zile de Olimpiada

In ciuda tarifelor astronomice anuntate de hotelurile din Atena, majoritatea locurilor au fost deja rezervate, iar autoritatile s-au gandit deja la solutii alternative pentru a acoperi cererea de locuri de cazare, de zece ori mai mare decat oferta. Una dintre ele o reprezinta "hotelurile plutitoare", 13 nave de croaziera de lux, cu o capacitate de 13.000 de paturi. Printre navele care vor fi ancorate in portul Pireu pe toata durata Olimpiadei se numara si Queen Mary II, cea mai luxoasa si mai av

In ciuda tarifelor astronomice anuntate de hotelurile din Atena, majoritatea locurilor au fost deja rezervate, iar autoritatile s-au gandit deja la solutii alternative pentru a acoperi cererea de locuri de cazare, de zece ori mai mare decat oferta. Una dintre ele o reprezinta „hotelurile plutitoare”, 13 nave de croaziera de lux, cu o capacitate de 13.000 de paturi. Printre navele care vor fi ancorate in portul Pireu pe toata durata Olimpiadei se numara si Queen Mary II, cea mai luxoasa si mai avansata din punct de vedere al tehnologiei. O alta solutie este crearea unui organism care sa administreze programul oficial de inchiriere a caselor din Atena. La inceputul acestui an a fost adoptata legislatia necesara care stabileste drepturile si obligatiile celor care doresc sa inchirieze case sau camere turistilor straini, precum si drepturile vizitatorilor care vor sa stea cu chirie pe perioada Jocurilor Olimpice. Pana acum, au fost primite 16.000 de cereri de la proprietarii din Atena, un adevarat record fata de alte Olimpiade. „Oferta pentru proiecte similare nu a depasit 1.000 de locuinte folosite ca locuri de cazare alternativ, in plus fata de hotelurile deja existente in Sydney, Atlanta sau Barcelona. Noi dorim sa putem utiliza macar 5.000 de locuinte, astfel incat sa avem capacitatea de a oferi cazare celor 20.000 de turisti care vor asista zilnic la Jocuri”, a declarat Spyros Capralos, directorul executiv al Olimpiadei. Casele vor fi inchiriate pe perioada 10 iulie-10 septembrie, iar veniturile din aceste chirii vor fi taxate cu 10%. Tot cu ocazia Olimpiadei, 14 kilometri de strazi si cladirile aferente au fost renovate si vor fi luminate ca in povesti in centrul Atenei.
Cat despre bilete, acestea au fost puse la vanzare catre publicul larg incepand cu 1 octombrie si vor putea fi achizitionate pana pe 29 februarie 2004, conform informatiilor existente pe site-ul oficial al Olimpiadei (www.athens2004.com). Preturile au fost fixate de oficialitatile din Grecia, astfel ca biletele nu pot fi vandute la suprapret nici in Grecia, nici in alte tari. Pentru cei care dispun de bugete nelimitate, exista pachete de bilete speciale la toate evenimentele importante – inclusiv ceremonia de deschidere si cea de inchidere – al caror pret variaza intre 3.500 si 71.000 de euro, in functie de pozitia locurilor si de numarul evenimentelor.
In momentul de fata, se pare ca cererile pentru Jocurile Olimpice sunt atat de mari incat autoritatile iau in considerare posibilitatea ca pe perioada Olimpiadei sa instituie vize de intrare in Grecia – pentru toate tarile – vize care sa fie acordate numai persoanelor care au cumparat bilete la Jocuri.
Asadar, numerosii turisti straini care isi petreceau de obicei vacanta in Grecia vor trebui sa se reorienteze catre o alta perioada din an, fie sa plateasca de trei-patru ori mai mult nu numai pentru cazare, ci si pentru mancare si transport. In ultimii ani, Grecia a urcat in topul preferintelor strainilor. Astfel, in Marea Britanie se situeaza pe locul doi, dupa Spania; in Franta pe locul trei, dupa Italia si Spania; in Slovacia pe primul loc, urmata de Croatia si Turcia; iar in Cehia pe locul trei, dupa Croatia si Spania. Grecia se afla pe locul 15 in lume in topul destinatiilor turistice, fiind vizitata anual de aproximativ 15 milioane de turisti, conform cifrelor furnizate de Serviciul National de Statistica al Greciei. Din acestia, peste 70% provin din Uniunea Europeana si vin in Grecia cu avionul. Capacitatea de cazare a Greciei se ridica la 8.200 de hoteluri, care totalizeaza 600.000 de paturi. Alte 450.000 de paturi se afla in nenumaratele pensiuni. Exista 7.500 de agentii de turism, iar turismul contribuie cu 8% la PIB. In 2001, incasarile din turism au depasit noua miliarde de dolari.

Pret bilete la intreceri olimpice
Volei        12 euro
Gimnastica    42 euro
Baschet        18 euro
TIR        12 euro
Box        30 euro
Tenis de masa    12 euro
Handbal        12 euro

Pachete turistice Accent Travel
· Cinci zile cazare cu mic dejun la hotel Iniohos ´´´´ (situat in centrul Atenei): 2.563 euro/persoana, in perioada 12-16 august.
· Pachet de cinci zile cazare cu mic dejun la hotel Poseidon ´´´´, asigurare medicala, insigne cu Olimpiada, tur de oras, trei excursii cu autocarul, excursie cu vaporul, pachete informative (harti, brosuri): 2.959 euro/persoana.
· Cazare (pentru minimum 20 de nopti) – 1.403 euro/noapte cazare cu mic dejun /persoana, in camera dubla la hotel Armonia ´´´´´, Atena; 524 euro/noapte cazare cu mic dejun/persoana in camera dubla la hotel Apollo ´´´´, insula Agia; 777 euro/persoana/noapte cazare cu mic dejun la hotel Nafsika ´´´, Atena; 618 euro/persoana/noapte cazare cu mic dejun la hotel Omega ´´, Atena; 67 euro/persoana/noapte cazare cu mic dejun in camping, insula Evia.