Într-o postare pe pagina personală de Facebook, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte al CNCAV susține că peste 28.000 de români și-au generat documentul în fiecare oră, adică 470 de certificate au fost eliberate la fiecare minut.
„Asta înseamnă că 28.335 de români şi-au generat documentul european în fiecare oră. Asta înseamnă peste 470 de certificate eliberate în fiecare minut”, a scris Baciu pe pagina sa de Facebook.
În același timp, vicepreşedintelui CNCAV, a mai menționat că peste 97,28% sunt certificate COVID care atesta vaccinarea, restul de 2,72% reprezintă certificate COVID de recuperare şi test negativ.
De menționat este faptul că, 18.000 de utilizatori s-au conectat în ultimele 30 de minute, adică 600 de persoane/minut, precizează Andrei Baciu.
Poliția de Frontieră, pregătită pentru verificarea certificatelor digitale
Amintim faptul că, poliția de Frontieră Română este pregătită să asigure verificarea autenticității și valabilității certificatelor digitale adoptate la nivelul UE începând de joi, când portalul de unde pot fi descărcate a devenit activ.
Mai exact, mai multe echipamente pentru verificarea codurilor QR de pe certificatele digitale au fost distribuite de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale în România.
Românii care călătoresc trebuie să știe că certificatul de vaccinare poate fi prezentat, la intrarea în România sau în oricare alt stat membru al Uniunii Europene, atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât și tipărit pe hârtie.
Trebuie menționat faptul că certificatul digital nu este un document obligatoriu la trecerea frontierei, însă cu ajutorul lui, persoanele care s-au vaccinat anti COVID-19, cele care s-au recuperat după această afecțiune sau cele ce dețin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situația lor epidemiologică, într-o modalitate operativă, transmit reprezentanții Poliției de Frontieră.
„Reamintim că certificatul digital nu este un document obligatoriu la trecerea frontierei, însă, cu ajutorul lui, persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, cele care s-au recuperat după această afecţiune sau cele ce deţin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situaţia lor epidemiologică, într-o modalitate operativă”, arată sursa citată.