Mai mult decât atât, ANSVSA informează că din aceste 409 focare de pestă porcină africană, patru sunt în exploatațiile comerciale și șase în exploatațiile comerciale de tip A.
Numărul focarelor active este în scădere faţă de raportarea autorităţii din 6 noiembrie, când au fost consemnate 441 de focare.
Unde s-au înregistrat cele mai multe focare
Cele mai multe focare sunt în judeţele Teleorman, respectiv 70, Gorj – 38, Arad – 36, Iaşi – 26, câte 22 în Alba şi Dolj, Satu Mare -21, iar în Bihor, Ialomiţa şi Maramureş câte 20.
În cursul anului 2020, au fost ucise un număr total de 194.211 porcine, din care: 181.265 de porcine în exploataţii comerciale profesionale, 743 de porcine în exloataţii de tip A şi 12.203 de porcine în exploataţiile nonprofesionale.
Despăgubiri de 204,1 milioane lei
Potrivit sursei citate, valoarea totală a despăgubirilor acordate pentru proprietarii a căror animale au fost afectate de virusul pestei porcine africane, până la această dată, este în sumă de 204,1 milioane lei. De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie şi până în prezent, au fost diagnosticate 4.181 de cazuri la mistreţ.
În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţ se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.
Cum vrea ANSVSA să combată pesta porcină africană
Adoptarea unei legi care va reglementa creşterea porcului pe teritoriul României este nu numai necesară, ci şi de urgenţă majoră, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA, Robert Chioveanu.
„Din păcate, această Lege a porcului trebuie asumată de toate forţele politice din România. Consider că adoptarea acestei legi nu numai că este necesară, dar este şi de urgenţă majoră.”.
„Cu toţii trebuie să conştientizăm că acest virus al PPA produce pagube dezastruoase şi de aceea am început această campanie de informare continuă a tuturor factorilor implicaţi – şi vorbim nu numai de cei care sunt în asociaţii, de fermieri care au afaceri ferme comerciale, ci şi de cei care cresc porci în gospodăria populaţiei.
Vorbim despre luarea unor măsuri şi de condiţii de biosecuritate care sunt necesare ca să stopăm răspândirea virusului pe teritoriul României”, a subliniat Robert Chioveanu.