Un proiect care a castigat 445.000 de euro de la Uniunea Europeana este, cu siguranta, ceva nou in Romania. In acelasi timp, o noutate este si tema acestuia: o „strategie regionala de inovare”. Cat despre institutia care si-a pus toate resursele la contributie pentru a obtine acesti bani, si aici avem de a face cu o premiera: este vorba despre Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) V Vest. „Nu mai exista o alta regiune in Romania care sa fi castigat un astfel de proiect”, spune Sorin Maxim, director al agentiei. „Efectele acestui proiect sunt importante. Inovarea nu este neaparat legata de domeniul tehnologiei. Vor exista beneficii si in domeniul serviciilor sociale, administratiei publice, productiei”, mai spune Maxim.
Dupa cum se stie, ADR nu castiga prin activitatea sa bani din fondurile europene, ci doar le distribuie unor terte institutii. „Desigur, lucrand de mult timp cu programe de finantare, am ajuns sa cunoastem toate secretele unui proiect. Pe de alta parte, ADR realizeaza strategia de dezvoltare regionala si are rolul de a atrage finantare in regiune. Avand toate aceste premise, ne-am gandit sa le combinam si sa le utilizam pentru a obtine fonduri, la randul nostru”, explica Miruna Vitcu, purtator de cuvant al ADR V Vest.
Oamenii specializati din cadrul agentiei s-au gandit, apoi, ca o strategie de inovare ar fi cea mai potrivita. Astfel, s-a decis depunerea proiectului de inovare regionala pentru „Programul cadru 5” al Uniunii Europene. „Programele cadru” sunt, asa cum se stie, extrem de pretentioase din punctul de vedere al conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca proiectele si realizatorii acestora. Astfel, cine depune un proiect trebuie sa isi gaseasca parteneri din cel putin doua alte tari europene, iar impactul asupra comunitatii sa fie, in mod demonstrat, consistent. „Ideea este sa cream o strategie prin care sa incurajam transferul de tehnologie in regiune prin crearea unor parteneriate pe scara larga”, mai spune Miruna Vitcu. ADR a strans, in acest proiect, nu mai putin de 50 de parteneri. Printre acestia se numara autoritati locale, camere de comert, firme private si universitati. Practic, toate institutiile posibile care ar putea contribui la dezvoltarea cercetarii tehnologice si inovarii. „Faptul ca aducem atatea firme, universitati si institute de cercetare la aceeasi „masa” este un castig in sine. Deja au inceput sa ne contacteze si altii, care nu au fost initial inclusi in proiect”, spune directorul agentiei.
Partenerii din Romania nu erau insa de ajuns. Echipa de realizare a proiectului, din cadrul ADR, a contactat alte agentii regionale din Italia si Spania. „Am adus institutiile regionale din Uniunea Europeana cu scopul de a prezenta experienta lor. Din aceste modele diferite de strategii de inovare, noi le putem apoi alege pe acelea care pot fi aplicate”, explica Sorin Maxim.
Proiectul a fost contractat in luna decembrie 2001. Dureaza trei ani si se desfasoara in trei etape. Prima etapa s-a incheiat in decembrie 2002. In acest prim an, a fost creat cadrul general pentru implementarea strategiei de inovare, a fost aleasa echipa de management si unitatile de lucru. De asemenea, au avut loc diferite conferinte si actiuni de promovare. Raportul asupra primului an de desfasurare a proiectului a fost primit foarte bine de catre Comisia Europeana. Ce urmeaza? Partea tehnica, adica cea mai grea: diferite audituri la firme private si institutii, o analiza amanuntita a activitatii si resurselor din firme private si institutii, din intreaga regiune. Aceasta pentru a se identifica, pe cat mai concret posibil, nevoile reale de inovare tehnologica. In fine, in ultimul an, se va elabora strategia propriu zisa care se va concretiza in ajutarea institutiilor sa dezvolte proiecte axate pe inovare.
„Regiunile din Uniunea Europeana care ne sunt partenere sunt regiunea Aragon, din Spania, si regiunile italiene Lazio si Puglia. Pe langa acestea, insa, am efectuat diferite schimburi de experienta si cu regiuni din Ungaria sau Polonia. Aceasta este cea mai importanta realizare: faptul ca am ajuns sa facem parte din diferite retele internationale, in cadrul carora se schimba informatii valoroase”, conchide Miruna Vitcu.    

Actiuni intreprinse in 2002
29 ianuarie 2002 – Prima intalnire a parteneriatului regional
5-12 martie 2002 – Dezbateri judetene in cele patru judete ale Regiunii V Vest
Martie – Iunie 2002 – Crearea Structurilor Organizatorice ale proiectului, Unitatea de Management, Comitetul de Initiativa, Comitetul Consultativ, Experti independenti, Partenerii externi ai proiectului, Consultantul de Proces International
28-30 aprilie 2002 – Participare ADR V Vest la Conferinta de Deschidere a retelei tematice PARTNER, Praga
Mai 2002 – Contractarea Consultantului de Proces International compania INFYDE, Spania
30-31 mai 2002 – Organizarea la Timisoara a primului seminar tematic PARTNER la care au participat partenerii retelei PARTNER din Europa Centrala si de Est, precum si regiuni din Uniunea Europeana
2 – 8 Noiembrie 2002 – Vizita de studiu in Spania
Campanie de presa
Baze de Date
Analiza Socio-economica pe baza datelor statistice din regiune, precum si a informatiilor privind cercetarea si transferul tehnologic.

Obiectivele Strategiei Regionale de Inovare in Regiunea V Vest

· Constientizarea la nivel regional a importantei introducerii conceptelor de inovare si transfer tehnologic drept cadru permanent al dezvoltarii economice a Regiunii V Vest;
· Dezvoltarea unui consens regional asupra prioritatilor de investitie in domeniul cercetarii, dezvoltarii tehnologice si al inovatiei;
· Cresterea nivelului de inovare in Regiunea V Vest prin intermediul solidificarii sectoarelor tinta de IMM-uri;
· Sporirea potentialului inovativ in termeni de resurse umane, in special prin intermediul inovarii tehnicilor manageriale;
· Dezvoltarea structurii organizationale si a cadrului de coordonare, intermediere si promovare a inovarii in Regiunea V Vest.