Lucrările presupun anihilarea compuşilor toxici rămaşi pe o suprafaţă de un hectar, unde a funcţionat fosta uzină cocso-chimică a combinatului siderurgic, locul fiind extrem de poluat şi necesitând proceduri speciale pentru neutralizarea solului.
‘Proiectul de la Călan are două etape: prima se referă la decontaminarea terenului, începând cu pânza freatică, solul şi tratarea gudronului stabilizat. Faza a doua este una de reconstrucţie, cu tot ceea ce înseamnă realizarea unui parc industrial, respectiv drumuri, canalizare, reţele de apă, linii electrice, reţele de gaz’, a declarat joi directorul tehnic al firmei care se ocupă de acest proiect, Constantin Diaconescu.
Potrivit estimărilor din proiect, de pe fosta platformă siderurgică vor fi evacuaţi peste 22.000 de metri cubi de resturi de beton rămase din demolarea vechilor spaţii industriale şi fundaţii. Alţi 10.000 de metri cubi de pământ vor fi excavaţi până la aproape doi metri adâncime şi apoi vor fi trataţi termic în vederea decontaminării de resturile de compuşi petrolieri ce s-au infiltrat în sol.
Autorităţile locale apreciază că ecologizarea platformei şi transformarea ei într-un parc industrial reprezintă o şansă pentru dezvoltarea economică a oraşului, puternic afectat de închiderea combinatului siderurgic.
‘Combinatul din Călan avea 7.500 de angajaţi, în anul 1990. Acum pe raza oraşului mai sunt circa 600 de locuri de muncă. Dacă înainte oamenii veneau să muncească în Călan, acum, dimineaţa, din Călan se pleacă la lucru în Deva, Hunedoara sau Orăştie’, spunea viceprimarul localităţii, Florin Jurj.
Parcul industrial prevăzut să fie construit cu sprijinul financiar al Uniunii Europene va avea un incubator de afaceri şi va oferi investitorilor 28 de parcele de teren modulare în suprafaţă de 0,5 ha, fiecare. Infrastructura parcului va permite firmelor să aibă parte de toate utilităţile necesare, în paralel cu un acces uşor la viitoarea autostradă Coridorul 4 Pan European şi la calea ferată.
‘Situl industrial de la Călan are foarte mare nevoie de cele aproape 20 de milioane de euro pe care Primăria Călan în parteneriat cu Consiliul Judeţean Hunedoara le-au obţinut prin semnarea contractului de finanţare. Aici se simt, cel mai pregnant, efectele unei zone monoindustriale şi a unui combinat siderurgic, care nu mai funcţionează. Proiectul se află la început, dar după cum arată lucrurile acum rezultă că este unul de care comunitatea are mare nevoie’, a declarat directorul de comunicare al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Miruna Vitcu.
Proiectul de reabilitare a fostei platforme siderurgice din Călan este prevăzut să se încheie la 1 ianuarie 2014.
SURSA: Agerpres