Datele publicate joi de Comisia Europeană arată că în 2016 autorităţile vamale au confiscat la graniţele externe ale UE peste 41 de milioane de produse false sau contrafăcute în valoare de peste 670 milioane de euro, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
Datele pentru fiecare ţară în parte, arată că numărul produselor false sau contrafăcute confiscate la graniţele României au scăzut cu 22% în 2016 până la 3,660 milioane, chiar dacă numărul cazurilor de produse contrafăcute confiscate a crescut cu 13% până la 378 de cazuri.
"Un grad ridicat de protecţie a proprietăţii intelectuale este vital pentru a sprijini creşterea economică şi a crea locuri de muncă. Produsele contrafăcute reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii şi siguranţei consumatorilor europeni şi de asemenea subminează afacerile legale şi veniturile statului", a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici.
Datele comunicate de executivul comunitar arată că produsele de zi cu zi, precum alimente şi băuturi, medicamente, jucării şi produse electrocasnice, reprezintă o treime din totalul bunurilor contrafăcute confiscate.
Pe prima poziţie în topul produselor contrafăcute confiscate se situează ţigările (24%), urmate de jucării (17%), produse alimentare (13%) şi materiale de ambalaj (12%). Numărul articolelor contrafăcute confiscate a crescut cu 2% comparativ cu 2015.
China rămâne lider incontestabil când vine vorba de şara de provenienţă a produselor contrafăcute, 80% din articolele confiscate în 2016 provenind din China. Mari cantităţi de ţigări contrafăcute au provenit din Vietnam şi Pakistan, iar Singapore a fost sursa principală de provenienţă a băuturilor alcoolice contrafăcute. Iranul a fost sursa principală de provenienţă a accesoriilor de îmbrăcăminte. Hong Kong este lider în telefoanele mobile contrafăcute iar India este în fruntea listei pentru medicamente contrafăcute.
AGERPRES