Comisia Europeană oferă anul acesta fonduri nerambursabile, în cadrul unui program în valoare totală de 42,5 milioane de euro, firmelor şi instituţiilor comunitare care dezvoltă proiecte ce promovează conţinutul digital.
Programul eContentplus are ca scop producerea, folosirea şi distribuirea de conţinut digital european, precum şi promovarea diversităţii lingvistice şi culturale la nivel global. În cadrul acestuia sunt susţinute proiecte ce au un conţinut geografic, educaţional, biblioteci virtuale din diferite domenii şi care vizează întărirea cooperării dintre dezvoltatorii de conţinut. „Încurajăm firmele şi organizaţiile să solicite finanţare prin acest program pentru că în România există foarte mult conţinut care merită să fie pus pe internet şi promovat în cadrul Uniunii Europene“, spune Zoltán Somodi, secretar de stat pentru tehnologia informaţiei.
Finanţarea poate acoperi între 50% şi 100% din costurile proiectelor, care trebuie depuse până la data de 12 iunie. Dosarul solicitantului conţine un set de formulare standard, care pot fi obţinute de la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei sau de la adresa de internet ec.europa.eu/eContentplus
“eContentplus pune accent pe multilingvism şi are ca scop dezvoltarea şi promovarea de conţinut digital în mai multe ţări. Nu sunt eligibile proiectele care au ca scop numai o ţară sau o regiune”, subliniază Zoltán Somodi. Din această cauză, propunerile care au fost finanţate până în acest moment au fost dezvoltate în parteneriat de către mai multe firme sau organizaţii din state diferite ale Uniunii Europene.
România a participat la programul eContentplus pentru prima dată în 2007, când a existat un buget disponibil de 47 de milioane de euro, dar nicio firmă sau instituţie din ţara noastră nu a obţinut finanţare din poziţia de iniţiator sau coordonator de proiect. În schimb, organizaţiile autohtone au fost parteneri secundari la 27 de proiecte coordonate de solicitanţi din străinătate. Dintre acestea, nouă au trecut de faza de evaluare, suma totală pe care o vor obţine românii fiind de numai 800.000 de euro. Eşecul poate fi pus atât pe seama lipsei de experienţă a firmelor autohtone în atragerea banilor comunitari, cât şi pe informarea ineficientă pe care a desfăşurat-o Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI). „Nu aş considera rezultatele de anul trecut un eşec, ţinând cont că ţara noastră nu are o experienţă deosebită în derularea acestor proiecte europene, care au o metodologie aparte“, consideră Mihai Bulea, reprezentantul eContentplus din partea MCTI în România. „În plus, factorul timp cred că a avut un rol important în lipsa unui coordonator autohton, apelul pentru propuneri lansându-se la puţin timp după ce ţara noastră a devenit stat membru al UE, iar pregătirea unui proiect în calitate de coordonator este greu de realizat pe parcursul unei curse contra cronometru“, adaugă Mihai Bulea. Siveco România este una dintre firmele autohtone cu experienţă în sfera produselor cu conţinut digital, în special în zona educaţională, care au solicitat finanţare prin acest program în calitate de partener la proiectele dezvoltate de coordonatori din străinătate. „Ne bucurăm să ne găsim în postura de parteneri la câteva dintre proiectele aflate, în acest moment, în etapa de negociere. Considerăm programul eContentplus o oportunitate în plus pentru integrarea performanţelor româneşti în spaţiul european“, spune Monica Florea, line of business director EU Projects la SIVECO România.
Pentru a evita eşecul de anul trecut în atragerea fondurilor europene, reprezentanţii MCTI afirmă că vor oferi solicitanţilor un acces mai rapid la informaţii şi că se vor implica mai mult pentru sprijinirea firmelor autohtone în identificarea unor posibili parteneri din străinătate. În plus, oferă şi câteva sfaturi celor interesaţi să atragă fonduri europene. „Probabil că cel mai bun sfat ar fi ca solicitanţii să găsească un coordonator experimentat, care să mai fi lucrat cu astfel de proiecte. Odată înţeleasă reţeta succesului, rata de câştig poate fi de peste 90%“, spune Mihai Bulea. „Foarte important este şi felul cum este redactată documentaţia: un proiect foarte bun poate pierde dacă materialul este scris într-un mod încâlcit şi nu se înţelege bine ideea“, adaugă el. În opinia reprezentantului MCTI, este de preferat ca dosarul să fie completat de către cei care participă direct la proiect, fără a apela la intermediari.
«La aceste programe, companiile sunt încurajate să participe sub formă de consorţiu. Astfel, cresc şi şansele de obţinere a finanţării.»
Monica Florea, line of business director EU Projects la SIVECO România
Tipuri de proiecte eligibile
Programul eContentplus finanţează proiecte din trei arii tematice:
• Conţinut geografic – proiecte care îşi propun să ofere acces la informaţie geografică relevantă şi de calitate, pentru cetăţeni, firme şi instituţii publice. Informaţia trebuie să fie din cât mai multe state ale Uniunii Europene.
• Conţinut educaţional – proiecte care încurajează utilizarea de conţinut digital educaţional de calitate, care poate fi folosit pentru studiu într-un context formal sau informal.
• Biblioteci digitale – proiecte care oferă acces la baze de date multilingve, care conţin informaţii despre moştenirea culturală europeană, cum ar fi informaţii despre muzee, biblioteci, obiceiuri tradiţionale, zone turistice tradiţionale etc. Un exemplu de proiect care a primit finanţare este www.europeana.eu
Exemplu de proiect finantat
The European Film Gateway este un proiect pe care l-au dezvoltat 23 de parteneri din 14 ţări ale Uniunii Europene şi care a primit o finanţare de 4,5 milioane de euro. Din România, a participat la acest proiect Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română.
În prezent, colecţiile digitale de filme şi materialele din domeniul cinematografiei sunt stocate în mai multe ţări, în locuri diferite, şi nu există posibilitatea de a le căuta şi accesa într-un singur loc.
Proiectul îşi propune să faciliteze accesarea şi utilizarea conţinutului audiovizual şi imaginile deţinute de 13 arhive de film şi instituţii din Europa.
Rezultatul va fi o platformă pe internet care va oferi funcţiuni de căutare avansată şi acces la toată colecţia de materiale a partenerilor, care conţine 840.000 de fişiere, din care 70.000 de filme cu o durată de peste 25.000 de ore. Platforma va oferi funcţiuni în mai multe limbi utilizate în Uniunea Europeană.