Noi date sosite de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră privind refugiaţii din Ucraina care ajung pe teritoriul României.
Aproape 14.000 de ucraineni au intrat luni în România
Luni, 14 martie, prin toate punctele de trecere a frontierei, au intrat în România 66.345 de persoane. Dintre aceştia, 13.769 au fost cetăţeni din Ucraina.
Numărul ucrainenilor care au trecut graniţa în România a fost în uşoară scădere, cu 4,8%, faţă de ziua de duminică, transmite Poliţia de Frontieră.
Mai precis, luni, 14 martie, în interval de 24 de ore, pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 7.181 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 8,6%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 5.089 cetăţeni ucraineni (scădere cu 18,8%).
Numărul total al refugiaţilor din Ucraina ce au trecut frontiera în România a depăşit 425.000 de oameni
Numărul total al cetăţenilor ucraineni care au intrat în România, de la declanşarea invaziei ruseşti, în data de 24 februarie şi până la finalul zilei de 14 martie, este astfel de 425.786 de persoane, se mai arată în mesajul IGPF.
În acest moment, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare, arterele de control fiind acoperite cu poliţişti de frontieră români până la capacitate maximă.
Măsuri similare de întărirea controlului şi supraveghere sporită au fost dispuse şi la frontiera terestră, fiind suplimentate echipajele care derulează misiuni în zonele de responsabilitate.
Se acţionează în sistem integrat cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date şi informaţii, precum şi de adoptare în comun a măsurilor necesare pentru gestionarea cazurilor apărute.
Curtea Internaţională de Justiţie se va pronunţa miercuri asupra acuzaţiilor la adresa Rusiei
În tot acest timp, este aşteptată cu sufletul la gură o poziţie din partea Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga.
Ucraina a dat în judecată Rusia, la câteva zile după debutul invaziei, acuzând „manipularea conceptului de genocid pentru a justifica agresiunea” împotriva fostei republici sovietice.
Miercuri, 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie urmează să se pronunţe în acest caz, notează agenţia AFP.
Ucraina ”acuză Rusia că a încercat în mod ilegal să-și justifice războiul în baza unei convenții internaționale, pretinzând în mod fals că Ucraina a comis genocid în regiunile deținute de separatiști pro-ruși”.
Cazul este separat de o anchetă privind crimele de război din Ucraina lansată de Curtea Penală Internațională (ICC), un tribunal internațional diferit, interguvernamental, cu sediul tot la Haga, care judecă de obicei persoane acuzate de crime de război.