Peste 44% dintre tinerii români locuiesc, la ora actuală, cu părinţii, România clasându-se pe locul 25 din 28 de state membre al Uniunii Europene (UE) în privinţa costurilor mari de locuire, potrivit datelor prezentate, joi, în cadrul unei conferinţe de specialitate, de Yves Cabannes, profesor în cadrul Bartlett Development Planning Unit (DPU), de la University College London.
'România se clasează pe locul 25 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, în privinţa problemelor de locuire, după cum reiese din Indexul Incluziunii al Uniunii Europene', a spus Cabannes.
'Potrivit indicatorilor analizaţi, povara costurilor de locuire este foarte mare în România, iar asta clasează ţara dumneavoastră pe locul 25 în UE. De asemenea, România este pe 27 în topul reducerii poverii costurilor cu utilităţile. Un aspect foarte important este cel al utilităţilor, în sensul că persoanele nu pot să plătească facturile. În ceea ce priveşte supraaglomerarea de locuire, România este pe locul 24 în Uniune. Astfel, 44,45% dintre tinerii români locuiesc cu părinţii lor, ceea ce cauzează probleme interne. În statele nordice procentul este de 4%, iar în Franţa de 11%. Un procent similar cu România mai întâlnim în Italia, de exemplu. De asemenea, aici există cea mai dificilă situaţie în ceea ce priveşte lipsa facilităţilor de bază (toalete, duşuri etc.). În 2013, România era pe primul loc la nivelul UE în privinţa stadiului de degradare a locuinţelor, cu un procent de peste 30%', a arătat profesorul.
Potrivit specialistului, în Europa există, în prezent, aproximativ 16 milioane de locuinţe goale şi patru milioane de persoane fără o casă.
'Nu este, deci, numai o problemă a României. În Spania, avem 3,4 milioane de case goale, ceea ce reprezintă o problemă foarte serioasă a locuirii. Totodată, avem 700.000 de locuinţe goale în Regatul Unit. În rândul fostelor state comuniste, România înregistra o medie de 2,4 locuinţe la mia de locuitori, faţă de media de la nivelul UE28, de 2,9 locuinţe la o mie de locuitori', a subliniat Yves Cabannes.
Habitat for Humanity Romania, în parteneriat cu Wienerberger România, a organizat, joi, conferinţa intitulată 'Housing Forum 2017', eveniment ce îşi propune o dezbatere naţională privind îmbunătăţirea sectorului locuirii în România, prin implicarea unui număr semnificativ de specialişti, reprezentanţi ai sectoarelor public, privat şi ai societăţii civile.
AGERPRES