În curând se împlinesc două luni de când președintele rus Vladimir Putin a dat ordinul pentru invazia Ucrainei. De atunci și până acum mii de ucraineni și-au pierdut viețile, iar milioane dintre ei au părăsit țara de urgență.
Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a publicat cel mai recent bilanț al refugiaților din Ucraina. Astfel, potrivit sursei citate, la 54 de zile de când invazia Ucrainei a început, peste 4,9 milioane de ucraineni s-au refugiat în afara țării, notează AFP.
Potrivit sursei citate, numărul exact de refugiaţi ucraineni confirmat de agenţia Naţiunilor Unite este de 4.934.415. Noul număr este cu 65.396 de persoane mai mult decât duminică.
Totodată, Organizația Internațională pentru Migraţie (IOM), din Ucraina a venit și ea cu o serie de precizări. Potrivit sursei citate, s-au refugiat şi circa 215.000 de cetăţeni străini, care întâmpină de multe ori dificultăţi când încearcă să se întoarcă în ţările lor de origine. Sursa citată mai menționează faptul că, de cele mai multe ori, astfel de străini, care nu au nici cetăţenia ucraineană, nici a ţării unde au ajuns, sunt studenţi sau lucrători.
Publicația AFP menționează că este prima oară în ultimii ani când Europa se confruntă cu un val de refugiați atât de mare. Mai exact, sursa citată subliniază faptul că un astfel de număr nu a mai fost văzut de după al doilea război mondial.
Milioane de ucraineni au ajuns în Europa
În ceea ce privește persoanele refugiate, bilanțul publicat de ONU arată că un procent de aproape 90% din cei care au plecat din Ucraina din 24 februarie, când Rusia a declanşat războiul, sunt femei sau copii. Trebuie menționat faptul că autorităţile ucrainene nu permit plecarea din ţară a bărbaţilor cu vârste între 18 şi 60 de ani, care pot fi înrolaţi.
În același timp, datele publicate de IOM, mai arată că în Ucraina există şi 7,1 milioane de strămutaţi. Referitor la numărul total al celor alungaţi de război de la casele lor, acesta se ridică deci la peste 12 milioane. Mai mult de două treimi din copiii ucraineni se află în această situaţie, în Ucraina sau în străinătate.
Pe de altă parte, chiar dacă refugiații au fost primiți în Europa, există și câteva semnale de alarmă trase de UNHCR. Surâs citată avertizează în legătură cu faptul că femeile şi copiii care au fugit din calea războiului sunt în pericol de a cădea victime exploatării sexuale, violurilor şi traficului de persoane.
„Suntem pe teren, la punctele de trecere a frontierei şi mai departe, luând măsuri preventive”, afirmă agenţia.
Țările care au primit cei mai mulți refugiați
Menționăm faptul că înainte ca războiul să înceapă, populaţia Ucrainei era de peste 37 de milioane de persoane pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev, deci fără a lua în calcul Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile din est unde secesioniştii pro-ruşi au proclamat independenţa a două aşa-zise republici, Doneţk şi Lugansk.
Țările care au primit cei mai mulți refugiați sunt Republica Moldova, România, Polonia, dar și Ungaria. Mai exact, potrivit datelor centralizate la zi de UNHCR, Polonia a primit cei mai mulţi refugiaţi ucraineni, adică aproape 2,8 milioane sau 60% din total.
De cealaltă parte, România au ajuns până luni 743.880 de refugiaţi, din care unii prin Republica Moldova, unde au intrat 423.852 de ucraineni, la o populaţie autohtonă de numai 2,6 milioane. Ungaria la rândul ei a înregistrat 461.539 de ucraineni, Slovacia 337.311, iar Belarus 23.469.
Din toate aceste ţări, mulţi dintre cei intraţi au trecut mai departe spre alte ţări europene. În cazul vecinilor Ucrainei care fac parte din spaţiul Schengen – Polonia, Slovacia şi Ungaria, UNHCR a consemnat doar intrările.
Trebuie menționat faptul că bilanţul UNHCR nu include şi cetăţenii ţărilor limitrofe repatriaţi din Ucraina.