Peste 50% dintre români consideră că situația din România este mai rea decât în urmă cu 30 de ani

Ultimul sondaj realizat de INSCOP Research arată că majoritatea românilor sunt de părere că situația țării este mai rea decât era în urmă cu mai mult de 30 de ani. Sondajul, realizat la cererea think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, relevă și faptul că majoritatea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani sunt de părere că situația este mai bună acum.

Așadar, întrebați ce părere au cu privire la situația generală a țării noastre, comparativ cu cea de acum 30 de ani, 54% dintre respondenţi au spus că este mai rea, 35,6% că este mai bună, 8,5% că este la fel, în timp ce 1,9% au preferat să nu răspundă.

Situația generală a României va fi mai bună în viitor

Sondajul mai scoate la iveală că 57% dintre tinerii de 18-29 de ani cred că situaţia ţării va fi mai bună în 2050, 14,3% că va fi la fel, iar 34,5% că va fi mai proastă decât cea din prezent, ponderea non-răspunsurilor fiind de 7,7 procente.

Persoanele care cred că situația în România este mai bună decât în 1989 sunt tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe și persoanele care au venituri lunare care le permit să aibă tot ceea ce le trebuie fără să facă anumite compromisuri.

Pe de altă parte, persoanele care sunt de părere că situația în România este mai rea decât în 1989 sunt cele cu venituri cu care nu își pot asigura nici măcar strictul necesar, dar și cele cu educație primară.

Reforma administrativ-teritorială va îmbunătăți calitatea serviciilor publice

Datele sondajului arată că 60,7% dintre români cred că o reformă administrativ-teritorială va îmbunătății calitatea serviciilor, 31,9%  au o părere opusă, iar 7,4% nu ştiu sau nu pot aprecia.

Dacă această reformă ar cuprinde posibilitatea unificării/comasării unor localităţi, atunci 60,8% dintre respondenţi consideră că reforma administrativ teritorială ar putea îmbunătăţi calitatea serviciilor publice din România, în timp ce 35,3% au o părere contrarie. De asemenea, 3,9% nu ştiu sau nu pot aprecia.

Sondajul a mai arătat că 59,9% dintre respondenţi declară că ar avea o părere bună despre posibilitatea înfiinţării unor regiuni care să reunească mai multe judeţe, 34,4% că ar avea o părere proastă, iar 5,8% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul de opinie „Agenda România 2050. O conversaţie despre viitorul României – Ediţia I” a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de mediul privat şi având drept parteneri academici Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Bucureşti, Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi.

Datele au fost culese în perioada 23 mai – 14 iunie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eşantion simplu, stratificat de 1.500 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.