Între 5.000 şi 6.000 de dosare de insolvenţă ar putea fi deschise în primul trimestru, număr apropiat de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, doar în ianuarie fiind lansate peste 2.000 de astfel de proceduri, a declarat, joi, avocatul Arin Stănescu, membru al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
„Luna ianuarie nu a adus lucruri deloc bune. Au fost deschise peste 2.000 de proceduri de insolvenţă, trend care dacă va fi continuat în februarie şi martie ne va indica numărul total de firme care vor ieşi de pe piaţă”, a declarat Stănescu într-o conferinţă de presă a AOAR.
El a arătat că Guvernul ar trebui să ia măsurile necesare pentru a reduce numărul acestor cazuri.
Firmele au înţeles cum funcţionează insolvenţa
Pe de altă parte, Stănescu a menţionat că un aspect benefic al crizei a fost acela că mulţi administratori şi conducători de companii au înţeles cum funcţionează insolvenţa, cel puţin 25% din cazurile din 2009 fiind deschise la solicitarea firmelor.
El a menţionat că băncile nu finanţează firmele aflate în dificultate financiară.
Peste 2.000 de firme au intrat în insolvenţă în prima lună din 2010, în creştere cu aproape 10% faţă de decembrie anul trecut, iar în 2009 numărul societăţilor care au ajuns în situaţia de a nu mai dispune de fonduri pentru a-şi plăti datoriile a ajuns la 18.421, potrivit ONRC.
În luna ianuarie 2010, din totalul firmelor care au intrat în insolvenţă 238 sunt din Bucureşti, 146 din Cluj, 125 din Constanţa, iar 112 din Timiş. Cele mai puţine cazuri de insolvenţă s-au înregistrat în Covasna – 3 cazuri şi Călăraşi – 9 insolvenţe, reiese din datele furnizate de Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Comerţul şi construcţiile, cele mai afectate
Din punct de vedere al domeniilor de activitate, în ianuarie, cele mai multe firme care nu au mai putut să-şi plătească datoriile activează în comerţ – 40% din total, în construcţii şi industria prelucrătoare câte 15% şi tranzacţii imobiliare – 5%.
În 2009, numărul firmelor care au intrat în insolvenţă a crescut cu 25% faţă de nivelul de 14.724 din 2008.
Cele mai multe insolvenţe au fost înregistrate în ultimele două luni ale anului trecut, respectiv 2.115 în noiembrie şi 1.879 în decembrie.
La sfârşitul anului erau active în România circa un milion de firme.
SURSA: Mediafax