Conform datelor Ministerul Agriculturii, a data de 10 martie au fost primite 5.349 de solicitări de înscriere în programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii. „Acestea provin din toate județele ţării, cele mai multe solicitări fiind din Olt, Giurgiu, Galați, Dolj, Teleorman și Buzău. Reamintim că producătorii agricoli din România sunt susținuți, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă”, conform Ministerului Agriculturii.
La începutul acestui an, Ministerul Agriculturii anunţa că producătorii agricoli ar putea primi un sprijin de 3.000 de euro/an, în conformitate cu Regulamentul de minimis în sectorul agricol, pentru a cultiva tomate în sere şi solarii astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii. Conform proiectul de act normativ postat pe site-ul instituţiei, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea produsului tomate în spaţii protejate. Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minim 1000 mp şi să obţină o producţie de minim 2 kg tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minim 2000 kg dovedită cu documente justificative.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt de 178,4 milioane de lei, contravaloarea în lei a 40 milioane de euro şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.