Peste 6.500 de refugiați ucraineni s-au angajat în România
Numărul cetăţenilor ucraineni care s-au angajat în România după declanşarea războiului a depăşit pragul de 6.500, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Potrivit acestuia, angajatorii români au încheiat, până marţi, 6.542 de contracte de muncă pentru ucrainenii care au fugit din calea războiului declanşat pe 24 februarie 2022 de Federaţia Rusă.
„În această dimineaţă (n.r. – miercuri) sunt înregistrate 7.808 contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 6.542 sunt contracte care au data de început a activităţii de când a început conflictul. Deci, numărul de contracte care au data de început 24 februarie 2022 sau mai recentă a crescut cu 16 faţă de ziua de ieri”, a afirmat Budăi pentru Agerpres.
Numărul muncitorilor din Ucraina este cu aproximativ 300 mai mare faţă de sfârşitul lunii februarie.
Cei mai mulţi dintre refugiaţi – 2.594 – lucrează în Bucureşti, în timp ce în Bistriţa-Năsăud sunt 465, în Timiş 450, Arad 386 şi Maramureş 319.
Modificări privind programul de sprijin al refugiaților
Amintim că programul de sprijin de urgenţă destinat refugiaţilor ucraineni (50/20) a fost regândit, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat la nivelul MAI, într-un mecanism de integrare pe termen mediu şi lung.
Proiectul prevede că, în funcţie de evoluţia conflictului din Ucraina, familiile/persoanele singure care vor face un minim efort de integrare vor putea beneficia de un sprijin de 2.000 lei/familie pentru acoperirea cheltuielilor de cazare până la finele anului 2023.
Noul program avut în vedere, publicat în transparenţă de MAI, reprezintă „corelarea măsurilor de sprijin financiar pentru cazare cu angajarea refugiaţilor în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educaţie şi cu dobândirea unui statut legal în România – protecţia temporară”.
Sprijin de 2.000 de lei pentru fiecare familie
„Refugiaţii care vor face aceste demersuri minime de integrare vor putea beneficia de un sprijin de 2.000 lei/familie pentru acoperirea cheltuielilor de cazare până la finele anului 2023.
Mai mult, pentru evitarea abuzurilor şi a deturnării de fonduri, aşa cum s-a întâmplat din păcate în mai multe situaţii, va fi creat un Registru unic digital de înscriere a refugiaţilor în program, ceea ce va asigura transparenţă totală a cheltuirii fondurilor.
De sumele de bani pentru cazare vor beneficia direct refugiaţii, nu proprietarii”, a explicat luni consilierul de stat Mădălina Turza, coordonator strategic al asistenţei umanitare.