UPDATE

Luni dimineață, în timp ce perchezițiile erau în plină desfășurare, Laura Vicol a făcut o postare pe Facebook, declarând: „A început spectacolul!”

Avocatul Aurel Moldovan a declarat la Antena 3 CNN că, cel mai probabil, se vor ridica documente de la birourile notariale și poate se vor face percheziții informatice asupra calculatoarelor și telefoanelor mobile pentru a demonstra legăturile de cauzalitate între faptă, făptuitor și împrejurările săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune.

El a subliniat că notarii aveau obligația să asigure potențialii clienți cu privire la eventualele evicțiuni asupra antecontractelor de vânzare-cumpărare, având în vedere că oamenii nu sunt familiarizați cu această procedură judiciară și nu toți își permit să aducă un avocat pentru a include clauze care să-i protejeze. Astfel, notarul are obligația de a proteja clientul.

„Cel mai probabil se vor ridica documente de la birourile notariale și poate se vor face și percheziții informatice asupra calculatoarelor și telefoanelor mobile unde să se demonstreze legăturile de cauzalitate între faptă, făptuitor și împrejurările săvârșirii acestor infracțiuni de înșelăciune. Notarul sau notarii aveau obligația să asigure potențialii clienți de eventualele evicțiuni asupra acestor antecontracte de vânzare-cumpărare, pentru că omul nu este cunoscător de această procedură judiciară și nu toți își permit să vină cu un avocat la biroul notarial să vină cu niște clauze care să-i protejeze. Așa că notarul are obligația să protejeze clientul”, a declarat avocatul Aurel Moldovan, la Antena 3 CNN.

Avocatul Adrian Cuculis a declarat la Antena 3 CNN că, dacă cineva ar citi contractele, ar observa că, treptat, s-ar putea gândi la vechea infracțiune din Codul Penal – înșelăciune cu contract.

Deși în prezent nu mai există această infracțiune, există infracțiunea de înșelăciune, iar din toate perspectivele, modul în care a fost abordată afacerea Nordis de cei care au dezvoltat-o sugerează că, cel puțin din punct de vedere rezonabil, nu ar fi avut cum să o termine.

„Dacă veți citi contractele o să observați că ușor ușor ne putem gândi la vechea infracțiune din Codul Penal: înșelăciune cu contract. În momentul de față nu mai există această infracțiune, în schimb există infracțiunea de înșelăciune, și din toate perspectivele modul în care a fost abordată afacerea Nordis de cei care au dezvoltat acolo se presupunea cel puțin rezonabil de la bun început că nu ar fi avut cum să termine.

Din punctul nostru de vedere această legătură de cauzalitate e deja făcută pentru că ai lăsat în nelucru proiecte de sute de milioane de euro și le-ai vândut oamenilor niște iluzii. În 2025, sper și cred cu toată tăria că aceste persoane vor fi depistate și le va fi atrasă răspunderea nu doar penală, ci și civilă, pentru că oamenii au rămas cu niște foi de hârtie care valorează poate 20 de lei, ei plătind 80%, 90% sau chiar 100% din contravaloarea apartamentelor respective.

Azi are loc întâlnirea creditorilor în dosarul de insolvență. Să vedem dacă aceste terenuri care au mai rămas de pe urma falitului ar putea să acopere măcar o mică parte din prejudiciul enorm.  Le-aș aduce aminte tuturor că cel puțin în zona de litoral o parte din proiect a fost dus spre sfârșit, dacă vedeți la interior … e deplorabil. Se prezintă apartamentul gata și la interior el nici măcar nu e compartimentat.

O mică parte totuși se va rezolva, niște bunuri există. Înșelăciunea perfectă este dată cu aparență de drept, de legalitate, de a exista anumite bunuri, iar ele la final nu există decât 5 sau 10%.”, a declarat avocatul Adrian Cuculis, la Antena 3 CNN.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Percheziții în dosarul Nordis

Percheziții în dosarul Nordis. În data de 3 februarie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, împreună cu ofițeri din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, au desfășurat o amplă acțiune de combatere a criminalității economico-financiare, punând în aplicare 65 de mandate de percheziție domiciliară, în cadrul unui dosar penal ce vizează constituirea unui grup infracțional organizat și alte infracțiuni economice majore.

Perchezițiile au avut loc pe teritoriul României și în Principatul Monaco, în municipiul București și mai multe județe din țară, printre care Ilfov, Constanța, Galați, Giurgiu, Bistrița-Năsăud și Prahova.

percheziții
SURSA FOTO: INQUAM Photos, Cornel Putan

Percheziții în dosarul Nordis. Un mecanism infracțional complex

În urma cercetărilor, care vizează 72 de suspecți (40 de persoane fizice și 32 de persoane juridice), procurorii au descoperit un mecanism infracțional complex, inițiat în anul 2018 de către trei suspecți care au constituit un grup infracțional piramidal.

Acesta a fost structurat pe trei paliere și a desfășurat activități ilegale, incluzând promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare fictive sub acoperirea unor societăți comerciale.

Astfel, s-au încasat sume de bani considerabile de la clienți, prin vânzarea de apartamente și parcări, însă fondurile au fost ulterior delapidate, iar operatiunile financiare au fost realizate cu scopul de a sustrage bani de la bugetul de stat prin evaziune fiscală și spălare de bani.

Investigațiile au arătat că, între 2019 și 2024, liderii grupului infracțional au încasat aproximativ 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro) de la clienți, sub diverse pretexte și forme contractuale.

Aceste fonduri au fost delapidate rapid, fiind transferate către conturile membrilor grupului infracțional sau utilizate pentru plata salariilor și alte cheltuieli personale.

De asemenea, suspecții au înșelat clienții prin prezentarea unor informații false despre proiectele imobiliare, amânând repetat semnarea contractelor de vânzare-cumpărare și impunând clienților condiții nefavorabile.

Nordis Management
SURSA FOTO: Nordis

Operațiuni fictive în contabilitate

În cadrul anchetei, s-a descoperit că suspecții au realizat operațiuni fictive în contabilitatea firmelor implicate, astfel încât să reducă ilegal baza impozabilă și să obțină deducerea ilegală a TVA-ului.

Aceste practici frauduloase au dus la pierderi semnificative atât pentru clienți, cât și pentru bugetul de stat, iar membrii grupării au obținut foloase materiale ilegale, creând un prejudiciu considerabil în rândul celor afectați.

Acțiunea este susținută de jandarmii Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, iar audierile au loc la sediul DIICOT – Structura Centrală. Ministrul Justiției a transmis un comunicat în care subliniază amploarea și importanța acestei acțiuni în lupta împotriva infracțiunilor economice.