Numărul de societăţi cu răspundere limitată - debutant, SRL-D, înfiinţate în primele două luni din 2019 a fost de 67, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Satu Mare, București, Maramureș, Cluj și Vâlcea au fost județele în care s-au înființat cele mai multe SRL - D.
Numărul de societăţi cu răspundere limitată – debutant (SRL-D) înfiinţate în primele două luni din 2019 a fost de 67, cele mai multe, respectiv 11, fiind înregistrate în judeţul Satu-Mare, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
De asemenea, un număr mai mare de SRL-D a fost înfiinţat în Bucureşti (zece) şi în judeţele Maramureş (şapte), Cluj şi Vâlcea (câte cinci).
În total, în România au fost înfiinţate 47.511 SRL-D, din care 41.772 în funcţiune şi 5.739 radiate. Numărul cel mai mare de astfel de societăţi funcţionale este în Bucureşti (5.468) şi în judeţele Cluj (5.028), Timiş (2.315) şi Maramureş (2.211).
Conform datelor ONRC, numărul total de rezervări denumire SRL-D este de 11.257.
Potrivit OUG nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, acestea pot fi înfiinţate de întreprinzători cu capacitate de exerciţiu deplină, care îndeplinesc următoarele condiţii: au capacitate juridică deplină de exerciţiu; anterior datei înmatriculării societăţii în Registrul Comerţului nu au mai deţinut şi nu deţin calitatea de acţionar sau asociat al unei întreprinderi constituite în spaţiul economic european; înfiinţează pentru prima dată o societate comercială cu răspundere limitată în condiţiile legii.
Societatea înfiinţată trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: este societate cu răspundere limitată (SRL), care funcţionează pe durată nedeterminată; se încadrează în categoria microîntreprinderilor în condiţiile Legii nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare, privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi ale OUG nr. 6/2011; este înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) întreprinzători debutanţi asociaţi; are în obiectul de activitate cel mult cinci grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităţilor din economia naţională în vigoare (CAEN Rev 2).
În cele cinci grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiect de activitate al societăţii următoarele: intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, precum şi activităţile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat.