Peste 6.000 de angajaţi din industria chimică şi petrochimică vor fi concediaţi

Productia agricola din acest an este compromisa. Din cele 6,5 milioane de hectare care ar trebui cultivate, doar 2,8 milioane de hectare sunt insamantate. In plus, cea mai mare parte a acestor suprafete nu au fost fertilizate. Potrivit presedintelui Uniunii Generale a Industriasilor din Romania – 1903, Ioan Cezar Coraci, consecinta va fi o productie agricola de 20% pana la 50%, din productia normala. Cele opt combinate producatoare de ingrasaminte chimice din Romania isi vor inchide porti

Productia agricola din acest an este compromisa. Din cele 6,5 milioane de hectare care ar trebui cultivate, doar 2,8 milioane de hectare sunt insamantate. In plus, cea mai mare parte a acestor suprafete nu au fost fertilizate. Potrivit presedintelui Uniunii Generale a Industriasilor din Romania – 1903, Ioan Cezar Coraci, consecinta va fi o productie agricola de 20% pana la 50%, din productia normala.

Cele opt combinate producatoare de ingrasaminte chimice din Romania isi vor inchide portile incepand cu 27 martie, anunţă Marin Mirea, preşedinte Nitrofosfor,  Motivul pentru care conducatorii acestor unitati isi opresc activitatea este reprezentat de lipsa de implicare a autoritatilor in sustinerea agriculturii autohtone. Astfel, incepand cu 1 aprilie, cand vor fi reactualizate cererile de disponibilizare colectiva, peste 6.000 de angajati din industria chimica si petrochimica vor ramane fara slujbe.



 
De asemenea, reprezentantii patronatelor din industria de profil acuza anumite conflicte de interese în Ministerul Agriculturii, care ar frana luarea unor decizii in favoarea petrochimiei romanesti. “Se pare ca exista un cerc ocult de interese in jurul ministrului agriculturii si chiar ca unul dintre consilierii dansului, Vasile Bacila, ar fi mare importator de ingrasaminte agricole din Ucraina si Georgia. Din diverse surse am constatat ca aceste persoane sunt intr-o incompatibilitate vadita, conform intregii legislatii a Romaniei, pentru ca nu poti sa fi consilier al ministrului Agriculturii si sa ai afaceri in domeniul respectiv. Se pare ca lobby-ul din jurul ministrului este mai puternic decat realitatea”, a declarat presedintele UGIR – 1903.

Coraci, a mai adaugat ca, la ora actuala, Romania importa 60% din totalul produselor alimentare.