Chiar dacă băncile greceşti, închise din data de 29 iunie, şi-au reluat luni activitatea, au rămas în vigoare restricţiile asupra mişcărilor de capital iar fondurile firmelor rămân blocate în bănci astfel încât nu se poate realiza plata furnizorilor externi.
Asociaţia bulgară a capitalului industrial (BICA) estimează că în urma posibilei redirecţionări a firmelor din Grecia către Bulgaria va duce la crearea a cel puţin 20.000 de locuri de muncă, a anunţat postul bTV. O astfel de redirecţionarea ar fi cel mai uşor de realizat pentru firmele care operează în sectorul comercial.
Firmele din Grecia nu-şi mai deschis sedii doar în oraşele de la graniţă, cum ar fi Petrich şi Sandanski, ci şi în alte oraşe din Bulgaria. De asemenea, cetăţenii greci au majorat achiziţiile de clădiri şi îşi deschis conturi în băncile bulgare, pentru a-şi putea plăti furnizorii.
În Bulgaria, impozitul pentru corporaţii este de numai 10%, comparativ cu 29% în Grecia.
Analiştii avertizează că Bulgaria cea mai expusă la criza din Grecia. Cele patru mari bănci elene – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – deţin 23% din totalul activelor bancare din Bulgaria, în timp ce în România proporţia este de circa 12%.
Dacă băncile elene se prăbuşesc, depozitele clienţilor şi economiile lor ar putea fi afectate, iar Guvernul bulgar ar putea fi nevoit să intervină pentru a le salva.
De asemenea, aproximativ 7% din exporturile Bulgariei merg către Grecia.AGERPRES