Noi date teribile legate de războiul din Ucraina! Totul a fost dezvăluit chiar de către autorităţile din ţara vecină. Mii de soldaţi ucraineni sunt daţi dispăruţi. Ce se presupune despre soarta lor?
Peste 7.000 de militari ucraineni sunt daţi dispăruţi. Se presupune că majoritatea sunt prizonieri în Rusia
Mai exact, este vorba despre cel puțin 7.000 de soldați ucraineni care au dispărut de la debutul invaziei şi până acum.
Autorităţile din ucraina afirmă că aproximativ 7.200 de soldați ucraineni sunt considerați „dispăruți” în timpul războiului cu Rusia, notează jurnaliştii de la Sky News.
Oleg Kotenko este comisarul pentru problemele persoanelor dispărute în circumstanțe speciale. Oficialul ucrainean a declarat pentru Suspilny că el crede că majoritatea celor dispăruți sunt prizonieri.
„Dacă vorbim despre militari, atunci haideți să înțelegem cine sunt militarii. Există Forțele Armate ale Ucrainei, există Garda Națională, există gărzile de frontieră, există SBU și acestea sunt instituții diferite.
Ele nu sunt incluse în cifra dată de Forțele Armate ale Ucrainei. Forțele Armate ale Ucrainei oferă date despre două mii de soldați dispăruți. Centrul nostru de apeluri are aproximativ 7.200 de persoane”, a declarat Oleg Kotenko.
Comisarul ucrainean consideră că foarte mulţi dintre soldaţii dispăruți sunt acum prizonieri ai rușilor.
„Știm că au fost duși în Rusia. În primul rând, trebuie să înțelegem câte persoane sunt. Dacă sunt mai mult de o sută, atunci înțelegem că, practic, întregul batalion se află în captivitate”, a mai afirmat Oleg Kotenko.
Până la acest moment, Rusia şi Ucraina prezintă variante diferite în ceea ce privește numărul militarilor morți și dispăruți în timpul luptelor.
Kievul cere locuitorilor din Herson şi Zaporojie să părăsească aceste regiuni, întrucât urmează o contraofensivă militară
În tot acest timp, autorităţile ucrainene au cerut, luni dimineaţă, populaţiei care se află în continuare în zonele ocupate de trupele ruse în regiunile Herson şi Zaporojie din sudul Ucrainei să părăsească de urgenţă aceste teritorii pentru a nu fi afectată de contraofensiva pe care Kievul intenţionează să o lanseze pentru a le recuceri, relatează agenţia Unian.
Vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Irina Vereşciuk, i-a îndemnat pe locuitorii din zonele capturate de trupele Moscovei „să se evacueze cât mai curând posibil cu orice mijloace disponibile”, în legătură cu o preconizată „contraofensivă”.
Vereşciuk a lansat acest apel către populaţie în timpul unui program informativ maraton difuzat zilnic de toate televiziunile ucrainene, potrivit agenţiilor de presă locale.
Regiunile Herson şi Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, au fost parţial ocupate de forţele ruse la scurt timp după începerea invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie.
Ambele regiuni se învecinează cu peninsula Crimeea, ocupată şi anexată de Moscova în 2014, iar în unele dintre localităţile de aici trupele invadatoare au instalat deja administraţii subordonate Moscovei.