Cu un an înainte de debutul pandemiei, sute de mii de persoane au devenit cetățeni europeni. Se pare că cei mai mulți au ales țări precum Spania, Italia sau Franța. De unde vin cei mai mulți ceățeni?
Potrivit datelor publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat), în 2019, peste 700.000 de persoane au primit cetăţenia unui stat membru al Uniunii Europene (UE), informează DPA, citată de Agerpres.
Potrivit sursei citate, cel mai mare grup de noi cetăţeni europeni provine din Maroc, nu mai puţin de 66.800 de oameni din această ţară primind cetăţenie în 2019. În ceea ce privește țările preferate, se pare că majoritatea au ales Spania, Italia sau Franţa.
Al doilea cel mai mare grup provine din Albania, de unde provin peste 40.000 de persoane. Totodată, dintr-un total de 706.400, aproape 30.000 de persoane sunt din Regatul Unit. Cei mai mulţi britanici au dobândit cetăţenie germană, suedeză sau franceză, mai arată datele Eurostat.
Marea Britanie a ocupă locul trei în clasament
Conform sursei citate, britanicii au fost al treilea cel mai mare grup de persoane care au primit un paşaport UE în 2019, în creştere de la locul al 7-lea în anul precedent.
De menționat este faptul că, la câţiva ani după criza migranţilor care a înregistrat un vârf în 2015 şi în timpul căreia sute de mii de sirieni şi-au părăsit ţara din cauza războiului civil şi au ajuns în blocul comunitar, 29.100 de sirieni au dobândit cetăţenia UE.
Se pare că nu mai puţin de 69% dintre ei au primit cetăţenia Suediei, una dintre principalele destinaţii pentru solicitanţii de azil la momentul respectiv. Spre deosebire de anul 2019, în 2018, în jur de 670.000 de oameni au primit cetăţenia UE.