Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a prezentat un raport privind situaţia cetăţenilor ucraineni care au intrat pe teritoriul ţării noastre, de la debutul invaziei din Ucraina.
Lucian Bode, raport privind situaţia refugiaţilor din Ucraina ce au tranzitat sau au rămas în România
Potrivit oficialului, peste 700.000 de persoane din ţara vecină au intrat pe teritoriul României începând cu data de 24 februarie şi până în prezent (duminică – n.red.).
Dintre aceştia, circa 80.000 au rămas în România, a afirmat ministrul Lucian Bode, duminică seară.
Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi în România, pe fondul acestei crize a refugiaţilor, de către Ministerul de Interne, a mai precizat Bode.
„România a trimis solicitări (de decontare din mecanismele europene – n.r.) de aproximativ 300 milioane de lei, dintre care cele mai mari cheltuieli – aproape 200 milioane de lei – le-a realizat MAI.
În fiecare zi acţionăm cu 25-26.000 de efective pe toate palierele. Dintre aceştia, aproximativ 5.300 acţionează pe ceea ce înseamnă protecţia frontierei”, a declarat Lucian Bode pentru B1 TV, potrivit News.ro.
„România nu va trimite afară din ţară niciun cetăţean ucrainean”
Ministrul Afacerilor Interne a explicat că, din cei 80.000 de ucraineni care au rămas în România, 70.000 au paşaport şi pot sta pe teritoriul ţării noastre timp de 90 de zile, cu acest document, însă autorităţile române nu îi vor da afară din ţară după încheierea acestei perioade.
„Din 24 februarie, până în prezent, în România au intrat peste 700.000 de cetăţeni ucraineni. Pe teritoriul României sunt, în acest moment, 80.000 de cetăţeni ucraineni, aproape 36.000 sunt minori.
Dintre cei care au ales să rămână pe teritoriul României, 4.300 au solicitat azil şi aproximativ 5.000 au permise de şedere temporară. Ceilalţi 70.000 au statut de cetăţean care are dreptul să stea pe teritoriul României timp de 90 de zile. Au paşaport biometric sau simplu şi au acest drept.
Sigur că România nu va trimite afară din ţară niciun cetăţean ucrainean. Dacă vor dori să se întoarcă, şi ne dorim şi noi ca acest conflict să se încheie, se vor putea întoarce în ţara lor”, a precizat şeful MAI.
50.000 de locuri de cazare pentru refugiaţii ucraineni în România
În plus, Lucian Bode a vorbit şi despre locurile puse la dispoziţie de către statul român pentru cazare, în cazul refugiaţilor ucraineni.
„Avem disponibile 50.000 de locuri de cazare puse la dispoziţie de administraţii locale, ONG sau companii private.
Alocăm 20 de lei pe zi pentru hrană, 50 de lei pe zi pentru cazare. Aceeaşi sumă o primesc şi persoanele fizice care primesc refugiaţi”, a mai indicat ministrul de Interne.