Peste 8.000 de români își vor pierde locul de muncă!

În acest context, un proiect de Ordonanță de urgență privind modificarea și completarea OUG nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate, publicat în dezbatere de Ministerul Energiei, arată că aceștia ar putea beneficia de plăți compensatorii pentru o perioadă de până în patru ani, estimate la acest moment la suma de 915,68 milioane lei.

„Prezentul act normativ propune acordarea venitului lunar de completare și a unor plăți compensatorii, ca măsură de protecție socială de care să beneficieze persoanele disponibilizate din companiilor afectate. Numărul estimat de persoane concediate este de 8.354, din care: 4.063 persoane – Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH); 264 persoane – Compania Națională a Uraniului SA (CNU); 3.997 persoane – Societatea Complexul Energetic Oltenia SA (CEO); 30 persoane – Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului SA (SNIM).

Totalul cheltuielilor aferente veniturilor de completare aferente acordate pentru o perioada de până la 48 luni este estimat la acest moment la suma de 915.689.000 lei. Aceste măsuri propuse prin prezentul act normativ au în vedere interesul social, politica legislativă a statului român și cerințele corelării cu reglementarile interne și ale armonizării legislației naționale”, este scris în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență, citată de profit.ro.

Care este perioada de aplicare a ordonanței de urgență?

De asemenea, se stabilește în cazul acestor companii perioada de aplicare a ordonanței de urgență până la data de 31 decembrie 2032 pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective.

„Se prevede totodată, prin excepție de la prevederile art.14 si 15 din Legea 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, plățile compensatorii prevăzute prin contractul colectiv de muncă pentru pesoanele concediate în conditiile art. 1 se pot suporta integral și din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, dar nu mai mult de valoarea totală stabilită prin contractul colectiv de muncă în vigoare la data adoptării prezentei ordonanțe de urgență.

Este prevăzută o normă tranzitorie în sensul că stabilirii modului de aplicare în timp și asupra persoanelor a actului normativ în sensul că, persoanele care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, beneficiaza de venituri lunare de completare acordate in temeiul prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 69/2019, vor primi veniturile de completare pentru perioada stabilită conform legislației în vigoare la data nașterii dreptului”, este scris în document.

Sursă foto: Dreamstime