În cursul zilei de marți, la un eveniment organizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) care a avut loc la Palatul Parlamentului a fost prezentat „Raportul european privind drogurile: tendinţe şi evoluţii”.
Conform documentului, milioane de adulți din Uniunea Europeană au consumat cel puțin odată un drog ilegal. Mai exact, conform raportului făcut public în cursul zilei de astăzi, se estimează că 83,4 milioane de adulţi, cu vârste cuprinse între 15-64 de ani din Uniunea Europeană au consumat un drog ilegal.
Menționăm faptul că acest număr înseamnă 29%. Dintre aceștia 50,5 milioane sunt bărbați în timp ce alte 33 de milioane de persoane care au consumat cel puțin odată un drog ilegal sunt femei.
Cea mai consumată substanță, canabisul
Totodată, raportul evidențiază și faptul că cea mai consumată substanță a rămas canabisul, 22 de milioane de adulţi europeni raportând acest consum.
Studiul a fost prezentat online de Marica Ferri, şeful Departamentului Sănătate Publică – Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie EMCDDA, iar potrivit acesteia, drogurile stimulante sunt a doua categorie raportată cel mai frecvent. Estimările arată că doar în ultimul an, 3,5 milioane de adulţi au consumat cocaină, în timp ce alte 2,6 milioane au consumat MDMA, iar alte două milioane de persoane au consumat amfetamine.
În același timp, conform datelor colectate la nivel european și publicate în raport, aproximativ un milion de europeni au consumat heroină sau alt opioid ilegal în ultimul an, opioidele având în continuare cea mai mare pondere a efectelor nocive atribuite consumului ilicit de droguri.
Globalizarea stimulează inovarea în domeniul traficului de droguri
Sursa citată precizează că marea majoritate a persoanelor care au probleme legate de consumul de droguri vor continua să facă acest lucru. „Este important de reţinut că majoritatea persoanelor cu probleme legate de droguri vor consuma o serie de substanţe”, concluzionează autorii raportului.
Raportul mai arată și că un factor important în acest sens este reprezentat de globalizare, care continuă să stimuleze inovarea în domeniul traficului şi al producţiei de droguri În același timp, războiul din Ucraina are și el un rol important, sporind incertitudinea situaţiei drogurilor în Europa.
În ceea ce privește situația din România, raportul prezentat astăzi arată că, potrivit estimărilor, în anul 2020 au fost înregistrate 1,0-1,7 cazuri la 1.000 de locuitori de consum de opioide de mare risc, fiind admise la tratament 838 de persoane.