Ministerul Sănătății a făcut public faptul că peste 80 de milioane de Euro din fondurile PNRR sunt destinate secțiilor de terapie intensivă nou-născuți. Instituția a publicat, în consultare publică, astăzi, 19.07.2022, “Ghidul beneficiarului și anexele aferente din cadrul Componentei 12 – Sănătate, Investiția 2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, Investiția specifică 2.3. Secții de terapie intensivă pentru nou-născuți”.
În Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt prevăzute peste 80.000.000 de Euro pentru investiții destinate secțiilor de terapie intensivă pentru nou-născuți și pentru transport pre-spitalicesc neonatal.
Ce investiții urmează să se facă în Sănătate
Astfel, sunt prevăzute 37.820.000 de Euro pentru proiecte care vizează extinderea capacității infrastructurii spitalicești dedicată îngrijirii pacientului critic neonatal cu minim 124 de paturi adiționale (cazuri critice de Nivel III) – inclusiv infrastructura adiacentă si echipamente aferente, în timp ce, pentru dotarea cu echipamente medicale a secțiilor de terapie intensivă nou-născuți și îmbunătățirea programului de screening pot fi accesate 13.500.000 de Euro.
Fonduri în valoare de 21.600.000 de Euro sunt puse la dispoziție celor interesați pentru proiecte care vizează construirea/amenajarea și dotarea a 8 centre regionale pentru formarea personalului medical.
Tot în cadrul acestei componente, vor fi derulate achiziții centralizate de către Ministerul Sănătății în valoare de 7.200.000 de Euro pentru achiziționarea a 12 unități mobile de terapie intensivă neonatală (Nivel III) care vor fi repartizate pe regiuni.
Data lansării apelului de proiecte este 30 septembrie 2022.
Ghidul beneficiarului și anexele aferente pot fi consultate pe www.ms.ro, secțiunea Noutăți.
Noi spitale vor fi construite în România, prin PNRR
În urmă cu o zi, Adriana Pistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a spus că noi spitale vor fi construite în România, prin PNRR.
„Pentru corecta informare a opiniei publice, în urma consultării cu ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, secretarul de stat Adriana Pistol face următoarele precizări. Lista de 49 de obiective de investiţii înscrise de către Ministerul Sănătăţii în mandatul precedentului Guvern şi aprobată de Comisia Europeană cuprinde 3 categorii:
- Spitale nou înfiinţate (construcţii noi). Exemple: Institutul Regional de Oncologie Timişoara, Spitalul Regional de Urgenţă Braşov
- Spitale deja existente (construcţii noi care preiau integral activităţile medicale ale unor spitale). Exemple: Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu
- Reabilitări, extinderi sau înfiinţări de secţii/pavilioane care fac parte din spitale deja existente. Exemple: Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia – relocarea şi modernizarea activităţii secţiei de oncologie şi înfiinţarea compartimentului de cardiologie intervenţională, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” Bucureşti – construirea unui centru de psihiatrie pediatrică”, spune Ministerul Sănătăţii.