Peste 8.000.000.000 de euro, ocrotite la sânul familiilor

Aproximativ 20% dintre ocupanții Top 300 Capital îmbină relațiile de familie cu cele de business. În total, familiile din Top 300 rulează afaceri de peste opt miliarde de euro.

Lipsa încrederii în partenerii de afaceri „externi“, prețuirea sprijinului moral al rudelor, zicala „sângele apă nu se face“ sunt printre motivele care au stat la baza deciziei celor mai importanți businessmeni din România de a-și păstra afacerile în familie. Potrivit Top 300 Capital, 31 de milionari și-au atras în afaceri mai mulți membri ai familiei, 17 sunt asociați doar cu frații, și doar nouă au intrat în afaceri cu soțiile.  „Noi, românii, am fost formați în anii de comunism să nu avem încredere unii în alții. Părinții noștri sunt chiar denumiți „generația tăcută“, tocmai pentru că au crescut într-un mediu în care oricine din afară putea fi turnător. Din păcate, peste acest neajuns, în ultimii 20 de ani a apărut «șmecheria» (înșelarea celuilalt n.red)“, declară Florin Talpeș, proprietar, împreună cu soția sa Măriuca, al grupului Softwin.
„De aceea, până încep românii să capete încredere în străini demarează afacerile în familie sau cu prieteni“, adaugă acesta. Însă, cum busines­sul presupune interacțiunea cu diverși clienți, se educă și încrederea în persoanele din afara grupului de apropiați. Talpeș menționează că, în sectorul IT, majoritatea startup-urilor presupun echipe bine sudate. Practic, de multe ori afacerea începe cu un grup de prieteni , și abia la pasul următor sunt atrași investitori.
Criza se manageriază mai bine în familie
În actualul context economic, sunt toate șansele ca viziunile asociaților privind măsurile de reducere a costurilor sau deciziile de management să fie foarte diferite.
Discuțiile în contradictoriu pot reduce eficiența companiei, însă se trece mai ușor peste divergențe atunci când este vorba de membri ai familiei. „Trebuie luate decizii mai dureroase, care sunt mai ușor de dus la capăt în interiorul familiei. Astfel, deciziile sunt puse în aplicare mult mai repede, evitându-se pierderea cotei de piață sau a unor contracte etc.“, spune Marius Cristescu, aflat la conducerea Bega Group alături de fratele său Emil. „Orice conducător de business trece, măcar o dată în viață, printr-un moment în care vrea o pauză. Atunci este mereu cineva de încredere care-l poate înlocui la conducerea companiei“, adaugă acesta. E drept, însă, că există și discuții, dar peste acestea „se trece cu maturitate“, după cum spune Ionuț Negoiță, proprietarul RIN Group alături de fratele său, Robert. „Chiar dacă m-am gândit să ies din afacerile cu fratele meu, nu am ajuns la discuții despre așa ceva, pentru că atunci când ești asociat cu cineva apropiat crește șansa detensionării conflictelor, mai ales când acea persoană te cunoaște de când te-ai născut“, spune milionarul. „Trebuie să recunosc că noi am fost tot timpul pe creștere până în momentul declanșării crizei și am reușit să trecem peste tocmai pentru că suntem o familie“, conchide acesta.
57 este numărul de familii prezente în Top 300 Capital. Cea mai bogată dintre acestea este familia Adamescu  (1,2-1,3 mld euro)