În anul 2019, 9 milioane de persoane au murit ca rezultat al poluării, conform unui studiu publicat miercuri în revista The Lancet, un bilanţ care nu se ameliorează, în principal din cauza calităţii scăzute a aerului şi a poluanţilor chimici, în special a plumbului, relatează AFP.

Comisia Lancet pentru poluare şi sănătate a susținut după patru ani de la un prim raport faptul că situația nu s-a îmbunătățit. Ei au vorbit de faptul că aproximativ unul din șase decese premature la nivel mondial este în legătură cu poluarea.

Aceștia au ajuns la concluzia că originea unor boli cardiace grave, a cancerelor, a problemelor respiratorii şi a diareei acute ar fi poluarea și deșeurile produse de oameni și eliberate în aer, apă și sol.

Ce a spus raportul?

Richard Fuller, autorul principal al studiului a declarat faptul că statel cu venituri mici și mijlocii ar fi cele mai afectate de acest fenoment al poluării.

„Efectele asupra sănătăţii rămân enorme, iar ţările cu venituri mici şi mijlocii sunt cele mai afectate”, a declarat autorul principal al studiului şi unul dintre directorii comisiei, Richard Fuller.
92% dintre aceste decese ar fi cauzate de poluare, dar şi pentru majoritatea pierderilor economice care ar rezulta.

Într-un comunicat acesta a vorbit de creșterea preocupării, dar de lipsa de finanțare care nu a evoluat prea mult în decursul timpului.

„Atenţia şi finanţarea au crescut foarte puţin din 2015, în pofida unei creşteri bine documentate a preocupării publicului faţă de poluare şi faţă de efectele sale asupra sănătăţii”, deplânge el, citat într-un comunicat.

În ciuda faptului că decesele premature legate de tipurile de poluare asociate cu sărăcia extremă sunt în scădere, cele care sunt cauzate de poluarea atmosferică şi de cea provocată de produsele chimice sunt în creştere.

Din cadrul raportului a ieșit la iveală că impactul poluării este cu mult mai mare decât cel care ar surveni altor calamități. De la război, până la alcool, poluarea reusește să le întreacă pe toate, ea abia fiind comparabilă cu numărul deceselor cauzate de fumat.

„Impactul poluării asupra sănătăţii rămâne cu mult mai mare decât cel al războiului, terorismului, malariei, HIV-ului, tuberculozei, drogurilor şi alcoolului, iar numărul de decese cauzate de poluare rivalizează cu cel al deceselor cauzate de fumat”, se arată în raport.

Care sunt efectele poluării?

Din cauza poluării aerului, în 2019 au fost înregistrate 6,7 milioane de decese premature, iar din cauza poluării apei ar fi rezultat aproximativ 1,4 milioane de decese premature, ultimele 900.000 având ca sursă intoxicaţia cu plumb.

„Faptul că situaţia plumbului se înrăutăţeşte, mai ales în aceste ţări mai sărace, şi se accelerează în ceea ce priveşte numărul de decese, este îngrozitor”, a declarat Richard Fuller pentru AFP.
Aceste substanțe toxice în prezența omului pot pune în pericol dezvoltarea cognitivă a copiilor.

În ciuda faptului că poluarea domestică (din cauza arderii combustibililor, a problemelor legate de apă sau de igienă) și respectiv mortalitatea din cauza ei a scăzut, în special în Africa, poluarea a îmbrăcat forme mult mai „moderne” care au devenit cu mult mai răspândite decât erau în urmă cu două decenii. Decesele premature asociate poluării aerului înconjurător erau la nivelul de 2,9 milioane, în anul 2000, însă în anul 2019 acest număr a ajuns la 4,5 milioane.

În Asia a fost înregistrată o creștere a nivelului de poluare. Particulele fine şi ozonul din aer, expunerea la plumb şi la substanţe cancerigene la locul de muncă, precum şi poluarea chimică a mediului înconjurător este în ascensiune în partea aceasta de lume.

Richard Fuller conchide prin a evidenția gravitatea lipsei omenirii de inițiativă în domeniul ecologiei.

„Dacă nu ne putem dezvolta într-un mod nepoluant şi ecologic, atunci ceea ce facem este teribil de greşit”, a încheiat Richard Fuller.