Peste 90.000 de persoane au sunat la numărul unic de urgențe pentru copii
Deși peste 90.000 de persoane au sunat la numărul unic de urgențe pentru copii 119, există încă reticenţă în România în a anunţa abuzurile la care sunt supuşi copiii. Potrivit spuselor sale, majoritatea oamenilor se tem să li se afle identitatea, de aceea, chiar dacă ar dori să informeze autorităţile în legătură cu abuzurile la care sunt expușii unii copii, nu vor ca numele lor să fie făcut public sau să apară într-o anchetă.
„Un bilanţ, la zece luni de la anunţul că există şi în România un număr unic 119 pentru semnalarea unor astfel de situaţii dedicate copiilor, ar însemna şi s-ar traduce prin diferite cauze – copiii ori sunt traumatizaţi, ori sunt abuzaţi, ori pur şi simplu nu au cele necesare unui trai normal, unui trai civilizat sau chiar sunt victime ale violenţei. Autorităţile trebuie să îşi dea mâna pentru ca din ce în ce mai mulţi copii din România să nu mai treacă prin astfel de situaţii. Într-adevăr, din cele peste 90.000 de persoane care au sunat la numărul unic 119 aproape 70% erau membrii ai familiei, erau vecini, erau persoane care cunoşteau situaţia îndeaproape, cu privier la copiii respectivi”, a spus, luni, Gabriela Firea.
„24-25% erau profesionişti, însemnând medici, educatori, profesori, psihologi, alte persoane care au aflat sau care au constatat că sunt copii abuzaţi, neglijaţi sau victime ale violenţei. 4-5% au sunat chiar copiii înşişi sau fraţii lor, important ar fi ca acest ultim procent să crească, dar asta depinde foarte mult şi de implicarea noastră, a adulţilor”, a adăugat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
„Există încă reticenţă în România în a anunţa abuzurile la care sunt supuşi copiii. Cei mai mulţi care apelează numărul unic 119 se tem să li se afle identitatea, anunţă că ar dori să informeze autorităţile, dar sub nicio formă numele să fie făcut public sau să apară într-o anchetă a autorităţilor. De ce? E vorba de mentalitate, e vorba că, din păcate, în ţara noastră bătaia este considerată ruptă din Rai”, a explicat ea.
Gabriela Firea a anunțat, totodată, că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse face eforturi susţinute să îmbunătăţească sistemul 119 şi să formeze specialiştii care răspund la aceste apeluri.
„Semnele unui abuz sau a unui posibil trafic de copii trebuie depistate din primele discuţii ca să putem reacţiona rapid”, a completat Gabriela Firea.
119 – număr unic de telefon la nivel național pentru cazurile de abuz împotriva copiilor
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a operaționalizat numărul unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, în cadrul programului guvernamental „Din grijă pentru copii”. Numărul 119 este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și va fi operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului.
Începând din 5 ianuarie 2022, apelurile care semnalează diferite situații care afectează copiii vor putea fi preluate, 24 de ore din 24, de către consilierii specializați în asistență socială și protecția copilului. În cazul situațiilor anunțate prin 119, dar pentru care este necesară intervenția imediată a Poliției sau a echipajelor medicale, operatorii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului vor alerta serviciul de urgență 112. Atunci când sunt cazuri de copii dispăruți, Poliția poate utiliza sistemul de avertizare RO-ALERT, administrat din punct de vedere tehnic de către STS.