Majoritatea celor care doresc să achiziţioneze o locuinţă au drept criteriu principal de selecţie preţul. Din cauza puterii de cumpărare reduse amplasamentul, calitatea construcţiei sau suprafaţa sunt elemente secundare la alegerea unei case, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară RealTime realizat pe Bucureşti."Ca urmare a scăderii puterii de cumpărare accentuate, principalul criteriu de alegere este preţul, respectiv pentru 94% din respondenţi. Restul de 6
Majoritatea celor care doresc să achiziţioneze o locuinţă au drept criteriu principal de selecţie preţul. Din cauza puterii de cumpărare reduse amplasamentul, calitatea construcţiei sau suprafaţa sunt elemente secundare la alegerea unei case, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară RealTime realizat pe Bucureşti.
„Ca urmare a scăderii puterii de cumpărare accentuate, principalul criteriu de alegere este preţul, respectiv pentru 94% din respondenţi. Restul de 6% sunt cumpărătorii de proprietăţi speciale, pentru care preţul nu este cel mai important criteriu”, se arată în studiul Real Time.
Criteriile secundare preţului, sunt în ordine locaţia, calitatea construcţiei, finisajele, brandul dezvoltatorului şi suprafaţa locuinţei.
„Tendinţa din ultimii doi ani a fost achiziţia de locuinţe finalizate sau aproape de finalizare. Unul din motive a fost imposibilitatea dezvoltatorului de a-şi respecta promisiunile, din cauza recesiunii economice”, se spune în studiu.
Mai mult, persoanele chestionate îşi doresc un apartament în apropierea mijloacelor de transport, care să nu aducă mari cheltuieli de întreţinere ulterior şi siguranţa că vor avea vecini la termenul de mutare.
Astfel, cei care iau în calcul locaţia la alegerea unei locuinţe sunt interesaţi de mijloacele de transport din zonă – 67%, de gradul de dezvoltare urbanistică a zonei – 12%, de instituţiile de învăţământ – 12% şi parcurile din apropiere – 9%.
Locuinţe sub 60.000 de euro
Distribuţia în funcţie de bugetul de care dispun cumpărătorii arată că cei mai mulţi, respectiv 47%, au disponibili sub 60.000 de euro, 37% între 60.001-100.000 euro şi doar 15% peste 100.000 de euro.
În continuare creditele bancare reprezintă principala sursă de finanţare, fiind indicată de 57% dintre respondenţi, în timp ce 29% sunt dispuşi să accepte rate la dezvoltator. Cei care au fonduri proprii reprezintă doar 14%.
„Cu toate ca cele mai multe solicitări sunt pentru achiziţie prin creditare, numărul tranzacţiilor este redus. Finanţarea se acordă destul de greu în cazul în care imobilul achiziţionat nu este finalizat. În schimb, faţă de acum 9-12 luni, se observă creşterea numărului de achiziţii din resurse proprii”, se mai precizează în studiu.
Analiza a fost realizată în perioada aprilie-august 2010 pe baza răspunsurilor a 5.714 de respondenţi proveniţi din canalele de comunicare şi de marketing folosite de către companie, respective târguri, precum şi clienţi vechi ai RealTime.