Așadar, țara noastră are aproape 91.500 de milionari în dolari. Este vorba despre persoane a căror avere depăşeşte pragul de un milion de dolari, potrivit unei analize publicată de agenția Knight Frank.
În schimb, numărul lor a scăzut uşor în 2021, al doilea an de pandemie şi ultimul pentru care există date publice. Comparativ, în 2020 erau aproape 93.000 de persoane cu statut de milionari.
Analiza arată că trendul va continua până în 2026
Totuşi se remarcă o creştere accelerată a acestui număr între 2016 şi 2021. Trendul va continua până în 2026, semn că vor fi alţi aproape 50.000 de oameni a căror avere va depăşi acest prag psihologic de 1 milion de dolari.
Dintre milionarii din momentul de față, 2%, sunt consideraţi foarte bogaţi, cu averi de peste 30 de milioane de dolari fiecare.
Analiza arată că România are cei mai mulţi milionari din regiune, fiind chiar şi peste Polonia, o ţară cu o populaţie dublă. Comparativ, în Cehia sunt aproximativ 600 de oameni foarte bogaţi, iar în Ungaria se află 235.
Anul trecut nu a fost blând cu multimilionarii și miliardarii lumii
Potrivit sursei menționate, anul 2022 nu a fost deloc blând cu multimilionarii și miliardarii lumii. Conform calculelor realizate de agenția Knight Frank, aceste persoane cu averi foarte mari au văzut cum o zecime din averea lor colectivă a fost distrusă, deoarece băncile centrale au încetat să mai inunde economia cu lichidități și au început în schimb să combată inflația în creștere.
În termeni absoluți, pierderea uluitoare de 10.100 de miliarde de dolari echivalează aproximativ cu produsul intern brut anual al Germaniei, Regatului Unit și Franței la un loc.
Agenția notează că bogații lumii trebuie să treacă cu vederea cifrele inflației în creștere, condițiile de împrumut mai restrictive și o criză a costului vieții pentru a profita de șansele care se ivesc în timpul revenirii economice din acest an.
„Investitorii ar trebui să privească dincolo de aceste riscuri. Pe măsură ce pivotul ratelor dobânzilor se apropie în cursul acestui an, credem că sentimentul pieței se va schimba rapid, iar investitorii trebuie să fie bine plasați pentru a profita de oportunitățile foarte reale care apar pe piețele imobiliare globale”, a susținut Liam Bailey, șeful global de cercetare la Knight Frank.