Simona Bucura a explicat că trebuie găsiți bani și pentru pensii, precum s-au găsit „sute de milioane de euro pentru vaccinuri aruncate la coş”. Potrivit ministrului Muncii, discuțiile cu FMI nu pun în dificultate planul Guvernului.

Guvernul nu face niciun pas înapoi cu privire la pensii

De asemenea, aceasta a subliniat miercuri că Guvernul nu face niciun pas înapoi cu privire la pensii. Ministrul a susținut că discuția cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost „una onestă”, iar autoritățile române au explicat că legea pensiilor face parte din reforma macroeconomică.

Aceasta a subliniat apoi că legea este deja bugetată pentru 2024. În acest context, spune ea, se face recalcularea „așa cum prevede legea”.

„Noi nu facem niciun pas înapoi, pentru că avem nouă lege a pensiilor în MO și ea produce acum efecte. Noi trebuie să o punem în aplicare. Discuția cu FMI a fost una onestă, le-am explicat că legea pensiilor face parte din reforma macroeconomică, că este jalon în PNRR și cel legat de sustenabilitate. Împreună cu partenerii de la Comisia Europeană și FMI am dorit să facem o lege sustenabilă, dar poziția noastră e de nestrămutat. Legea este deja bugetată pentru 2024, prin urmare se face recalcularea așa cum prevede legea”, a declarat Simona Bucura la un post TV.

bani, pensii
SURSA FOTO: Dreamstime

Simona Bucura spune că autoritățile sunt pregătite

Ministrul a explicat apoi că autoritățile sunt pregătite, deoarece au lucrat în paralel. Pe de o parte, spune ea, s-a lucrat împreună cu oficialii de la casele de pensii. Astfel, procesul de recalculare se apropie de finalizare. Peste 95% din pensii au fost recalculate.

Cele care au rămas sunt doar cazurile mai grele, spune ministrul. Aceasta a dat asigurări că vor fi finalizate și normele, iar autoritățile vor fi gata cu întregul proces până la termen. Simona Bucura a ținut să sublinieze că „normele sunt cel puțin la fel de importante precum legea în sine”.

„Suntem pregătiți. Am lucrat în paralel. Pe de o parte, împreună cu colegii de la casele de pensii, procesul de recalculare se apropie de finalizare, avem peste 95% recalculate. Au mai rămas cazurile mai grele. Finalizăm și normele, vom fi gata la termen. Normele sunt cel puțin la fel de importante precum legea în sine.

În sensul general al legii, aducem echitate în sistemul de pensii, astfel încât pe orice lege te-ai pensionat, pentru contribuție egală să ai plata egală. Am constatat că trebuie să fim atenți la aspecte indicate de CCR, avem și alte legi care fac referire la pensii, cum ar fi Codul Muncii, dar ne vom încadra în termenul care este până la 4 martie.

Casă Națională de Pensii are contract cu o firma de software cu care lucrează deja, iar după ce se vine cu legea și normele se poate construi softul, apoi instruirea colegilor din casele teritoriale de pensii”, a conchis Simona Bucura.