”Analizele efectuate de IBA (n.r. Institutul de Bioresurse Alimentare) pe 80% din producţia de grâu obţinută în acest an arată că peste două treimi din recoltă este bună pentru panificaţie. Din păcate, ploile din perioada recoltatului au redus nu numai calitatea recoltei ci şi cantitatea, însă avem asigurat consum intern dar şi un potenţial de export de circa 3 milioane de tone”, a spus Popescu, citat de Agerpres. Acesta a precizat că grâul se vinde în prezent cu 700-720 de lei tonă, adus direct la moară, preţul fiind ceva mai ridicat decât valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă din 2013.
”Producătorii cer acum mai mult pe tona de grâu, în jur de 200 de euro, deşi pe bursele externe se vinde la preţuri mult mai scăzute. Practic, preţul este stabilit în portul Constanţa de marii traderi prezenţi în comerţul cu cereale”, a adăugat şeful Rompan, potrivit aceleiași surse.
Necesarul intern de grâu se ridică la trei milioane de tone (circa 250.000 de tone lunar), la care se adaugă alte 500.000 de tone de grâu pentru sămânţă.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, producţia de grâu obţinută în acest an a fost de 7,37 milioane de tone, uşor peste nivelul anului trecut de 7,343 milioane tone, dar sub estimările agricultorilor de 8 milioane de tone.