Peste jumătate din gazul aflat în Nord Stream 1 şi 2 a ieșit deja din conducte. Restul ar putea fi eliberat până duminică
Directorul Autorităţii daneze a energiei, Kristoffer Böttzauw, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că o majoritate netă a gazului a ieşit deja din conducte.
„O majoritate netă a gazului a ieşit deja din conducte. Ne aşteptăm ca şi restul să fie eliberat până duminică”, a afirmat directorul Autorităţii daneze a energiei, Kristoffer Böttzauw, conform afp.com
La rândul său, ministrul danez al Apărării a estimat miercuri dimineaţă că din cauza scurgerilor puternice, care provoacă zone de fierbere în mare, trebuie aşteptat „una până la două săptămâni” pentru a începe inspecţiile asupra conductelor avariate.
Din cauza războiului din Ucraina, cele două conducte nu erau în serviciu, dar erau totuşi umplute cu gaz din motive tehnice. Potrivit organizaţiilor de protecţiei a mediului, Nord Stream 1 şi 2 conţineau circa 350.000 de tone de gaz natural, generator al unui important efect de seră nefast pentru climat.
După ce toate suspiciunile s-au îndreptat împotriva sa după presupusul sabotaj al gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică, Rusia a contraatacat miercuri, acuzând SUA şi solicitând organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.
Germania anunță că Gazoductul Nord Stream 1 ar putea fi complet inutilizabil
Surse guvernamentale germane au declarat că Nord Stream 1 ar putea fi scoasă definitiv din uz din cauza incidentului recent în care a fost implicată. Astfel, în urma scurgerilor majore în Marea Baltică, au crescut temerile cu privire la faptul că această conductă ar urma să devină complet inutilizabilă.
Aceleași surse guvernamentale au mai declarat pentru ziarul german Tagesspiegel că dacă scurgerile de la cele două conducte nu vor fi reparate rapid, atunci cantități mari de apă sărată vor pătrunde în interiorul acestora. Drept urmare, apa va provoca coroziune.
Amintim că seismologii au anunțat marți, 27 septembrie, că au existat mai multe explozii în Marea Baltică și că, ulterior, au fost descoperite scurgeri masive la două conducte submarine. Acestea sunt de gaze naturale și leagă Federația Rusă de Germania. De asemenea, aceste scurgeri au fost raportate pe conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, acestea fiind pline cu gaze naturale.
Momentan, aceste conducte nu mai livrează combustibil în Europa, iar din cauza problemelor apărute s-ar putea ca sistemul să nu mai funcționeze în această iarnă, chiar dacă ar apărea voința politică de a pune conductele în funcțiune. Mai mult decât atât, analiștii spun că există riscul să nu mai poată fi reparate dacă nu se intervine rapid, anunță Sky News.