Peste jumătate dintre români au fost ținta unor tentative de fraudă online
61% dintre români au recunoscut că au fost ţinta unor tentative de fraudă online. Românii cu vârste cuprinde între 35 de ani-44 de ani par a fi expuși mai mult la tentative de fraudă online.
Printre cele mai populare tipuri de fraude online pe care românii spun că le recunosc imediat se numără:
- e-mailurile sau mesajele de tip phishing, cum ar fi mesajele false care par a fi de la bănci;
- escrocheriile prin reţele sociale, cum ar fi conturi false care solicită bani sau date personale;
- apelurile telefonice frauduloase;
- site-urile false care imită branduri cunoscute;
- promoţiile şi concursurile înşelătoare.
Cele mai des întâlnite înșelătorii online
Conform cercetării realizată de cei de la „Reveal Marketing Research”, cele mai des întâlnite probleme ale fraudelor online sunt:
- infectarea dispozitivului cu malware sau viruşi;
- pierderea de bani;
- furtul de date personale, cum ar fi informaţiile bancare, parolele sau documentele.
Cei cu vârste cuprinde între 18 ani-24 de ani au pierdut cel mai des bani din cauza fraudelor online (42%), în timp ce românii cu vârste cuprinde între 45 de ani – 55 de ani, dar și cei de peste 55 de ani se confruntă mai des cu infectarea dispozitivelor cu malware sau viruşi.
Furtul de date personale este mai des întâlnit în rândul bărbaţilor (27%) comparativ cu femeile (17%), ceea ce poate fi corelat cu faptul că bărbaţii tind să îşi asume mai multe riscuri în mediul online, fie prin utilizarea unor platforme sociale, fie printr-o expunere mai mare la site-uri de tranzacţionare.
Ce măsuri de precauție adoptă românii?
Pentru a se proteja împotriva înşelătoriilor online, românii iau măsuri de precauţie, cele mai folosite fiind:
- evitarea oferirii de date personale în mesaje nesolicitate;
- refuzul de a accesa link-uri suspecte primite prin e-mail sau SMS;
- verificarea sursei mesajelor şi a site-urilor pe care le accesează;
- autentificarea în doi paşi pentru conturile lor;
- antivirus sau un software de securitate.
„Fraudele online capătă noi dimensiuni odată cu dezvoltarea rapidă a inteligenţei artificiale. Conform unui alt studiu recent realizat de Reveal Marketing Research, 41% dintre românii din mediul urban se simt în dificultate sau nu au încercat să identifice conţinutul generat de inteligenţa artificială.
Astfel, fenomenul înşelătoriilor online devine un risc major, iar brandurile şi companiile trebuie să înţeleagă nevoile şi comportamentele utilizatorilor, precum şi tendinţele în securitate, pentru a le oferi sprijin”, a explicat Marius Luican, director general Reveal Marketing Research.
Studiul s-a desfăşurat online în perioada 17 martie 2025-21 martie 2025 pe un eşantion reprezentantiv naţional pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban. Mărimea eşantionului a fost de 1000 respondenţi. Eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.