Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a oferit duminică o serie de sfaturi pentru consumatorii care intenționează să achiziționeze pește și produse din pește în perioada sărbătorii Bunei Vestiri și a Floriilor.

El le recomandă acestora să fie foarte atenți la aspectul produsului. Românii trebuie să evite achiziționarea de pește cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai sau cu miros și culoare modificate.

Anghel a transmis mai multe recomandări printr-o postare pe Facebook. El a subliniat importanța verificării prospețimii produsului prin aspectul său exterior. De asemenea, a avertizat consumatorii să evite achiziționarea produselor ce prezintă aspect de vechi sau orice alte semne de deteriorare.

ANPC recomandă urmărirea atentă a etichetării

Recomandările includ și refuzul achiziționării de pește sau produse din pește în cazul în care există îndoieli privind prospețimea sau calitatea acestora. El a îndemnat și la urmărirea atentă a etichetării produselor.

”Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare, urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peste şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depăşită”, a transmis Anghel.

Este interzisă recongelarea produselor congelate

De asemenea, a subliniat importanța bonului de casă pentru eventuala reclamație a calității produsului.

Anghel a atras atenția asupra faptului că produsele alimentare congelate ar trebui comercializate doar în stare congelată. El a spus că, în momentul decongelării, acestea ar trebui să-și păstreze gustul și mirosul nemodificate. De asemenea, a subliniat interdicția recongelării produselor alimentare congelate. Conform acestuia, acestea ar trebui procesate imediat după decongelare.

Reprezentantul ANPC a sfătuit, de asemenea, consumatorii să evite achiziționarea alimentelor care prezintă aglomerări sub formă de blocuri sau cu gheață în ambalaj. Trebuie evitate și produsele ale căror ambalaj este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigură salubritatea produsului.

Produse neconforme descoperite de inspectori

El a amintit că în anii anteriori, comisarii ANPC au descoperit, în urma controalelor, produse neconforme. Acesta a dat ca exemplu chefalul proaspăt expus pe pat de gheață al cărui mușchi prezenta o consistență flască, burtă moale, umflată, amestecat cu chefal proaspăt și fără deficiențe. De asemenea, s-au găsit și alte produse precum crap proaspăt cu semne vizibile de alterare.

A mai fost și scrumbie sărată cu lichid în ambalaj din cauza devidării. Pe listă s-a mai aflat macrou cu arsuri de congelare sau conserve de sardine cu conținut mai mic decât cel declarat. ANPC a amintit și de file de pangasius cu glazură protectoare declarată mai mică decât cea reală.

Pe listă s-a mai aflat și cod congelat cu glazură mai mare decât cea declarată, și produse preambalate etichetate incorect sau incomplet.

Anghel a mai menționat că o abatere frecvent întâlnită este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare. Un alt aspect se referă la pește expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment sau depozitarea peștelui și a produselor din pește în afara spațiului frigorific, la temperatura mediului ambient.