În urma schemei de periere a posturilor din ministere anunțată de vicepremierul Raluca Turcan, peste o sută de mii de bugetari vor rămâne fără un loc de muncă, dacă se ajunge la punerea ei în practică. Măsuri anunțate pentru echilibrarea cheltuielilor bugetare, fără tăierea salariilor și a pensiilor, se pot dovedi cu consecințe majore în plan social.
În urma anunțurilor făcute deja de guvernul liberal, privind concedierea ”clienţilor politici, a nepoţilor și a iubitelor” foștilor demnitari PSD, din aparatul funcționarilor guvernamentali, mai mult de 150.000 de bugetari ar putea rămâne fără loc de muncă.
Este vorba de o serie de măsuri anunțate pentru echilibrarea cheltuielilor bugetare, fără tăierea salariilor și a pensiilor. Printre aceste măsuri se numără înghețarea salariilor demnitarilor la nivelul din prezent, concedierea funcționarilor angajați pe grade de rudenie sau fără experiență, precum și interdicția cumulării pensiei cu salariul.
Fiecare ministru vine cu schema lui
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că vor urma evaluări în fiecare minister pentru ca persoanele favorizate sau fără experiență să fie concediate: ”Cei care sunt clienţi politici, nepoţi, iubite sau alte legături cu demnitarii vor trebui să-şi vadă de drum. Am vorbit de exemplu cu ministrul Dezvoltării Regionale, care mi-a spus că în interiorul instituţiei pe care o conduce, la nivel de demnitate se face o reducere cu 40%, la nivel de conducere a instituţiei, o reducere cu 30%, iar la nivel de execuţie, o reducere de 20%. Fiecare ministru va veni cu schema lui, pe care o va prezenta primului-ministru şi va spune ‘acesta este aparatul de lucru pe care noi îl vrem’”, a explicat vicepremierul.
Astfel, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice era în 2018 de 1,19 milioane persoane, peste 750.000 fiind angajate în administrația publică centrală (ministere, autorități, agenții, consilii, Parlament, Administrația Prezidențială, institute, unități sanitare, unități școlare, case de pensii, de șomaj sau ajutoare sociale).
Unitățile de învățământ
La acestea se adaugă peste 428.000 de persoane din unitățile de învățământ preuniversitar, unități executive locale și unități sanitare finanțate de primării.
Dacă ne raportăm la o restructurare de 20% din numărul angajaților din administrația publică centrală (cei peste 750.000), rezultă că aproximativ 153.000 de bugetari ar putea fi eliberați din funcție, arată romaniatv.net.
Concedierea unui segment din angajații statului este însă numai una dintre măsurile pe care le intenționează Guvernul Orban.
O altă măsură ține de intenția guvernului de a îngheța salariile demnitarilor la nivelul din prezent, fie prin legea bugetului, fie prin ordonanța de urgență. O altă decizie ar putea fi legată de decizia de a sista cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar.