Peste un miliard de lei pentru proiectele din Delta Dunării

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, că Delta Dunării şi zona aferentă acesteia au asigurat un buget de 1,114 miliarde de euro până în 2020, pentru finanţarea de proiecte eligibile pe diferitele programe operaţionale.

Dacian Cioloş a participat, luni, la Tulcea, la dezbaterea Strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării împreună cu mai mulţi miniştri şi reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale cu responsabilităţi în implementarea acestei strategii. 

Potrivit lui Cioloş, aceasta a fost ultima dezbatere publică în procesul de elaborare a Strategiei pentru dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării. 

"Este o ultimă discuţie înainte de a intra în procesul de aprobare a acestei strategii. Noi ne propunem să finalizăm acest proces în luna iunie, în aşa fel încât odată ce strategia este aprobată să putem trece la finanaţarea de proiecte în cadrul acestui instrument teritorial de investiţii. Acest instrument teritorial de investiţii înseamnă că pentru zona Deltei Dunării sunt rezervate fonduri alocate pe diferitele programe operaţionale din fonduri europene pentru perioada până în 2020. Deci practic Delta Dunării şi zona aferentă au asigurat un buget de 1,114 miliarde de euro pentru perioada până în 2020 pentru a finanţa proiecte eligibile pe diferitele programe operaţionale, atât cele gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, cât şi de Ministerul Dezvoltării Regionale, dar şi de Ministerul Agriculturii", a spus Cioloş. 

Totodată, Dacian Cioloş a precizat că dincolo de fondurile alocate pentru Delta Dunării în aceşti ani, cel mai important este să se constituie "o dinamică de dezvoltare a acestei regiuni, care să fie asumată de actorii locali înşişi". "În general să înţelegem faptul că viitorul Deltei presupune în primul rând capacitatea de a păstra şi de a pune în valoare o civilizaţie socio-economică şi de mediu locală specifică şi nu idei care să vină din import", a explicat Dacian Cioloş. 

Prim-ministrul a mai spus că suma de 1,114 miliarde de euro va fi investită în patru domenii mari. 

"Am discutat de cele patru domenii şi teme mari (…) şi anume mediul, protecţia mediului, regenerarea mediului şi punerea în valoare a mediului ca o resursă locală, inclusiv din punct de vedere social şi economic. Apoi, un al doilea pilon care vizează investiţii cu caracter economic durabil, dezvoltare locală, bazată pe resursele locale în primul rând, turism, agricultură, pescuit, servicii. Apoi, un al treilea pilon care vizează serviciile care trebuie să fie îmbunătăţite pentru locuitorii Deltei, ne gândim aici la infrastructură, la transport, dar şi la educaţie şi sănătate. Apoi, un al patrulea pilon legat de infrastructura de transport şi de comunicaţii pe care vor veni investiţii. Aceste investiţii vizează atât inima Deltei, deci zona umedă a Deltei, dar şi regiunile din jurul Deltei şi a reieşit din discuţiile pe care le-am avut astăzi că va trebui să găsim un echilibru între fondurile care sunt alocate în infrastructura pentru a conecta Delta la restul lumii, dar şi fondurile care trebuie să fie rezervate în mod specific Deltei ca atare. Una din critici şi din observaţii este că în previziunea de repartizare bugetară care a fost făcută până acum nu sunt suficiente fonduri alocate pentru inima Deltei şi aceste lucruri le vom corecta sau le vom adapta imediat ce vom aproba această strategie", a mai afirmat Dacian Cioloş. 

Sursa: Agerpres