Unul din cinci automobile care circulă pe şoselele din România o face în condiţii de ilegalitate, relevă un calcul al Capital. Potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România(UNSAR), la sfârşitul lunii martie existau aproximativ 3, 8 milioane de contracte RCA în vigoare. Dacă la această sumă adăugăm şi poliţele vândute de ABC Asigurări şi City Insurance(societăţi care nu sunt UNSAR) rezultă o sumă apropiată de 4 milioane. Scăderea numărului de contracte valabile este evidentă chiar şi comparativ cu finele anului 2012 când erau active aproape 4,7 milioane contracte doar în cazul celor 9 asigurători RCA membrii ai UNSAR. Creşterea preţurilor şi scăderea veniturilor au determinat o parte a şoferilor să îşi assume riscul de a circula fără asigurare. Pe de altă parte, potrivit datelor Poliţiei Române, parcul auto asigurabil este format din peste 5 milioane de automobile ceea ce înseamnă că peste 1 milion de automobile circulă sau, după caz, stau şi ruginesc în ilegalitate. De altfel, România este ţara cu cea mai pondere de maşini neasigurate din Uniunea Europeană.
Zeci de milioane plătite pentru victimele şoferilor fără RCA
Mai grav este că, neavând asigurare, şoferii respectivi reprezintă un pericol real pentru ceilalţi. Şoferii păgubiţi într-un eventual accident se pot trezi în situaţia de a nu mai fi despăgubiţi sau de a fi puşi pe drumuri pentru a obţine compensaţiile financiare. Pentru astfel de situaţii a fost constituit Fondul pentru Victimele Străzii care are menirea de a despăgubi persoanele păgubite sau accidentate de şoferii neasiguraţi. Dinamica dosarelor administrate de FPVS şi, mai ales, a sumelor plătite sub titlu de despăgubiri arată îngrijorător deşi, deocamdată, vorbim de sume relativ mici ca valoare raportat la amploarea pieţei RCA.
Potrivit raportului Autorităţii de Supraveghere Financiară, anul 2012 a înregistrat un record absolut. Fondul a gestionat peste 1.000 dosare şi a plătit, în total, aproape 30 de milioane de lei, majoritatea covârşitoare pentru vătămări corporale şi daune morale. Din 2007 până în prezent, despăgubirile au crescut cu două sau chiar trei cifre. Faţă de 2011, de exemplu, creşterea este de peste 100%. În acest ritm, sumele ar putea deveni nesustenabil de mari mai rapid decât am putea crede.
O creştere constantă şi substanţială a înregistrat şi valoarea medie a daunei plătite de Fond. Aceasta a ajuns la aproape 37.000 de lei de la doar 22.000 de lei în 2011 sau 7.000 de lei în 2008.