Speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din UE. Acest lucru reflectă comportamente nesănătoase, dar și inegalități socioeconomice, precum și deficiențe substanțiale în furnizarea serviciilor de sănătate.
Peste jumătate de milion de români au declarat că nu au putut consulta un medic în 2019 pentru că nu și-au permis. Procentul este mai mare în mediul rural, aproape 54% din total.
Conform unei situații publicate de Institutul Național de Statistică, referitoare la condițiile de viață ale populației din România, 1,12 milioane de români, persoane peste 16 ani, au declarat că nu au putut consulta un medic specialist în 2019.
Principalele cauze ale lipsei de asistență medicală
Dintre aceștia, 51,4% nu au făcut-o pentru că pur și simplu nu și-au permis. Alți 13,8% dintre ei se aflau încă pe listele de așteptare și trăgeau nedejde că îi va vedea totuși un medic.
Peste 10% dintre ei au invocat lipsa de timp (4,7%) ori distanța prea mare și lipsa mijloacelor de transport – 5,6%.
Alte motive invocate au fost: teama – 5,1%, au așteptat ca problema să se rezolve de la sine – 12,6%, nu au cunoscut niciun medic specialist – 2,6%, altele – 4,2%.
Nelu Tătaru îi ceartă pe români
”Ministrul Sănătății ceartă românii că nu își fac analizele la timp și că nu știu de ce boli suferă.
Pai da, pentru că multi nu au acces la un medic din diverse cauze. Iată ce spune statistica oficială. Peste 1 milion de români nu au putut consulta un medic specialist, majoritatea pentru că nu își permit.”, a scris economistul Cristian Socol pe Facebook, ca răspuns la declarațiile ministrului Sănătății.
Deși a înregistrat o creștere, speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din UE. Acest lucru reflectă comportamente nesănătoase, dar și inegalități socioeconomice, precum și deficiențe substanțiale în furnizarea serviciilor de sănătate.
Iar cheltuielile pentru sănătate în România sunt cele mai scăzute din UE atât pe cap
de locuitor (1.029 EUR, media UE fiind de 2 884 EUR), cât și ca procent din PIB (5 %
față de 9,8 % în UE), se arată în Profilul de țară din 2019 pentru România, în ceea ce privește sănătatea, realizat de Comisia Europeană.