În Duminica Floriilor este dezlegare la pește, iar credincioșii ortodocși pot mânca liniștiți preparate tradiționale românești cu pește. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat de ce peștele ar trebui să fie mereu în farfuriile noastre.
Potrivit Mihaelei Bilic, cantitatea de mercur din peștele gras, precum somonul sau păstrăvul, este mică, de aceea, nu există niciun motiv real pentru a nu mânca des preparate delicioase din pește.
Aceasta ne sfătuiește să mâncăm pește de două ori pe săptămână, odată un pește slab, apoi un pește gras deoarece consumul des de carne de pește reduce cu 36% riscul de deces prin boli coronariene și cu 30% riscul de demență senilă.
De asemenea, peștele este principala sursă de Omega 3, esențială pentru o inimă sănătoasă, având un rol important în funcționarea creierului uman și retinei.
În plus, doamnele și domnișoarele care mănâncă des pește sunt protejate de îmbătrânirea premature a pielii și de problemele de vedere datorită conținutul bogat de seleniu, zinc și vitamina B12. Spre exemplu, sardina și heringul sunt pești bogați în vitamina B12.
Totodată, tinerii sportivi ar trebui să știe că proteinele din pește sunt ușor de digerat și conțin puțin colagen și elastină, comparativ cu proteinele din carnea de vită sau din carnea de pasăre.
Deși toată lumea știe că peștele este o carne sănătoasă, puține persoane știu că există o specie de pește românesc care curăță vasele de sânge de colesterol.
Scrumbia de Dunăre, secretul sănătății
Nimeni n-ar fi crezut vreodată că scumbia de Dunăre are efecte miraculoase asupra organismului uman. Scrumbia de Dunăre este un pește gras, mușchii săi conțin peste 36% grăsime, plină de acizi grași polinesaturați.
Nutriționiștii ne informează că dacă mâncăm scumbie de Dunăre cu uleiuri special presate la rece, precum uleiul de germeni de porumb sau germeni de grâu, carnea de pește ne ajută la curățarea grăsimilor depuse pe vasele de sânge, funcțiile inimii fiind îmbunătățite.
Scrumbia de Dunăre este un pește care își schimbă metabolismul când intră din apa sărată a Mării Negre în apă dulce a Dunării pentru a-și depune icrele. Aparent, același proces de inversare al metabolismului apare și-n organismul nostru dacă mâncăm scrumbie de Dunăre.
Dietă cu scrumbie de Dunăre
Persoanele care doresc să experimenteze efectele benefice ale scrumbiei de Dunăre trebuie să mănânce acest pește timp de trei săptămâni, iar în afară de carne de pește au voie doar legume și fructe. Dieta respectivă este recomandată persoanelor cu diabet de tip B, oamenilor supraponderali și celor cu probleme cardiace.