Lotul respectiv de căpșune a fost scos de la comercializare. Descoperirea a fost făcută în contextul în care autoritățile au testat mai multe alimente. Potrivit acestora, numărul produselor cu pesticide peste limite s-a dublat.

Autoritățile au descoperit căpșune românești contaminate cu pesticide

Cele mai multe probleme au fost găsite la verdețuri, mere și vinete. Inspectorii s-au oprit și în piața Râmnicu Sărat din Bucureşti, de unde au luat trei probe.

Acești au colectat o probă de cireșe și două de căpșune. Probele prelevate au fost duse în laborator, unde s-au făcute teste pentru 368 de substanțe.

Rezultatele au arătat că produsele conțineau reziduri de pesticide. Mai precis, s-au găsit două substanțe care sunt folosite pentru a combate bolile, dar în limita admisă.

Totuși, în alte piețe din Capitală au fost descoperite căpșune românești care aveau pesticide peste limite.

Pe lângă căpșune, autoritățile au găsit mai multe fructe și legume de sezon cu pesticide peste limite.

În urma controalelor din acest an, s-au descoperit 16 produse care conțineau substanțe periculoase pentru consum. Cifra este dublă față de anul trecut.

Căpșuni
Căpșuni SURSĂ FOTO: Dreamstime

Pesticide au fost găsite și la merele aduse din Ucraina și Polonia

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut mai multe descoperiri și cu privire la produsele care vin din import.

Inspectorii au găsit 22 de produse cu pesticide peste limite, cele mai multe fiind legume și fructe aduse din Turcia și Egipt. Este vorba despre căpșune, rodii, portocale, roșii, vinete și dovlecei.

De asemenea, pesticide au fost găsite și la merele aduse din Ucraina și Polonia, dar și la mărarul adus din Iran.

Mai bine de 40% din legumele românești au urme de pesticide

Autoritatea Națională Fitosanitară arată într-o analiză recentă că mai bine de 40% din legumele românești au urme de pesticide. În cazul fructelor, vorbim de un procent care trece de 58%.

Și din acest motiv cumpărătorii trebuie să știe cum pot fi recunoscute, în piețe ori magazine, roșiile tratate cu pesticide. Chiar și așa, specialiștii spun că pe piață există și roșii crescute natural, dar pentru a le identifica trebuie să știm la ce să ne uităm.